ONA met nieuw hoofdveld klaar voor regen en toekomst

29 September 2021, 11:57 uur
Maak Gouda Duurzaam
mainImage
Gemeente Gouda, Astrid den Haan
Op de foto: Piet Streng van V.V. ONA, Frank Berteling van SPORT•GOUDA, Rinie Perdijk van V.V. ONA, kinderwethouder Dante Kooij en wethouder Michiel Bunnik poseren op het vernieuwde veld, geflankeerd door de mini stars van V.V. ONA en hun trainers/coaches.

Deze week is een mooie pagina toegevoegd aan het hoofdstuk ‘toekomstbestendig maken’ van Goudse sportverenigingen. De afgelopen periode is door SPORT•GOUDA hard gewerkt aan de renovatie van het hoofdveld van Voetbalvereniging ONA. Het project is succesvol afgerond en dit is dinsdag op gepaste wijze gevierd. Er ligt nu in de Goudse wijk De Korte Akkeren weer een prachtig voetbalveld en dat niet alleen! Ook de omwonenden hoeven niet bang meer te zijn voor natte voeten in de straten, door de speciale waterberging onder het hoofdveld. Een mooi voorbeeld van een succesvolle en duurzame samenwerking tussen sportvereniging, gemeente Gouda, SPORT•GOUDA en in dit geval ook Hoogheemraadschap van Rijnland.

Een stukje Goudse voetbalgeschiedenis
ONA, waarvan de afkorting staat voor ‘ontspanning na arbeid’ kent een rijk verleden. De voetbalvereniging werd opgericht op 15 augustus 1919. In dat jaar, vlak na de Eerste Wereldoorlog, wordt in Nederland dankzij de Arbeidswet de 45-urige werkweek ingevoerd. Arbeiders kregen meer vrije tijd en zochten ontspanning in het voetbal. Dit leidde tot de oprichting van onder andere voetbalverenigingen zoals ONA, welke een plek kreeg in het hart van de Goudse wijk De Korte Akkeren aan de toenmalige Lazaruskade. De vereniging, die in 2019 100 jaar bestond, is nog steeds nauw verbonden met de wijk, want is inmiddels ruim 92 jaar, sinds 25 augustus 1929, gevestigd op de vertrouwde locatie. ONA vervult een belangrijke maatschappelijke rol in de wijk voor lokale spelers en vrijwilligers, maar ook legendes zoals Tonny van Leeuwen, Harry van der Laan en Dick van Dijk hebben het mooie tenue van ONA gedragen.

Win-win waterberging
Het voetballen werd er de laatste jaren bij ONA echter niet droger op. Het veld stond met regelmaat blank na een heftige regenval. Ook de wijk De Korte Akkeren ondervond de gevolgen van het veranderende klimaat. Door afwisselend periodes van droogte en zware regenbuien kwamen de straten steeds sneller blank te staan, de enige weg die het water nog op kon gaan. Na rijp beraad, dat al startte in 2018, kwamen gemeente Gouda, Hoogheemraadschap van Rijnland en SPORT•GOUDA tot een duurzame, creatieve oplossing. Niet minder dan 7.500 m2 aan waterbergende kunststof kratten onder het voetbalveld zorgen nu voor een mooie, goed bespeelbare grasmat én droge voeten in Korte Akkeren.

Duurzaam project
Het idee klinkt simpel, maar werkt ingenieus. Bij heftige regenval wordt het water tijdelijk opgeslagen in de kratten met een totaal inhoud aan 600m3 onder het veld en stroomt daarna in een rustiger tempo alsnog in de bodem en de omringende sloten. De kratjes zijn gemaakt van gerecycled kunststof. Na letterlijk wat voeten in de aarde lagen eind juni 2021 alle kratten op hun plek en kon het grasveld worden ingezaaid, bemest en beregend. De veldafrastering, de leunbuizen rondom het veld en de ballenvangers zijn vernieuwd. Ook de verharding rond het veld is nieuw aangebracht en het terras bij het clubgebouw is opgeknapt. ONA heeft in eigen beheer de dug-outs een fijne opknapbeurt gegeven.

Wethouder Sport Michiel Bunnik: “Met deze prachtige groene grasmat is ONA klaar voor de toekomst! En niet alleen de grasmat bij ONA is nu duurzaam, want met het waterbergingssysteem onder het veld laten we zien dat ook sport een belangrijke bijdrage kan leveren aan de duurzaamheidsdoelstellingen die wij als gemeente hebben. Er is hier echt een knap staaltje werk geleverd.”

“ONA heeft lang uitgekeken naar dit moment. Het was triest te zien dat er eendjes op een deel van het veld zwommen na een regenbui, maar dit is nu opgelost. ONA is klaar voor de toekomst!”, aldus een tevreden Rinie Perdijk, voorzitter van V.V. ONA.