Zorgen Goudse partijen vanwege huurverhoging van sociale huurwoningen

24 January 2025, 10:25 uur
Lokaal
mainImage
Raymond Aarsman

De PvdA en GroenLinks in Gouda maken zich zorgen omtrent de aangekondigde huurverhoging van 4,5% die het kabinet op 11 december 2024 heeft afgesproken via de Nationale Prestatieafspraken met de VNG en de woningbouwcorporaties. De partijen maken zich bezorgd over de gevolgen hiervan voor mensen die in betalingsproblemen komen of door de aangekondigde verhoging alsnog nog komen. Immers in de praktijk bieden sociale huurwoningen ook onderdak aan mensen met een kleine beurs.

De partijen vragen het college om in gesprek te gaan met de lokale woningbouwcorporaties om samen te bekijken of de huurverhoging beperkt kan worden (wellicht tot het inflatieniveau van 2024 van 3,3%) en dit om die reden bij het rijk te agenderen.

Max de Groot: “Wij maken ons grote zorgen over de aangekondigde huurverhoging die vanuit het rijk via een herijking tot stand is gekomen. De echte oplossing ligt absoluut bij het rijk, wij hopen dat het college samen met de corporaties in gesprek zal gaan met het rijk om de aangekondigde verhoging te matigen, zonder dat de investeringscapaciteit van de corporaties wordt ingeperkt.”

Redouan Allaoui: ‘’Het is de grootste huurstijging in 30 jaar. Tegelijkertijd zijn de boodschappen duurder geworden. We moeten voorkomen dat huurders worden getroffen door een huurexplosie en door het ijs zakken.’’

De fracties van de PvdA en GroenLinks hebben de volgende vragen:
 
1. Is het college ervan op de hoogte dat het kabinet op 11 december jl. een herijking heeft afgesloten van de Nationale prestatieafspraken met de VNG en de koepel van woningcorporaties, waarbij een maximale huurverhoging van 4.5% is afgesproken, terwijl het inflatieniveau in 2024 3,3% bedroeg?
2. Is het college het met ons eens dat sociale huurwoningen ook onderdak bieden aan kwetsbare groepen?
3. Is het college het met ons eens dat een huurverhoging van 4,5% voor een aantal van onze inwoners die al betalingsproblemen hebben, deze verhoging de problemen nog kunnen verergeren?
4. Is het college het met ons een dat door deze verhoging er mogelijk ook een nieuwe groep inwoners met betalingsproblemen te maken kan krijgen?
5. Is het college het met ons eens dat dit zoveel mogelijk voorkomen moet worden?
6. Is het college bereid om daarom met de woningbouwcorporaties in gesprek te gaan om de hierboven aangegeven problematiek te bespreken en te bezien wat er voor oplossingen mogelijk zijn? Zo nee waarom niet?
7. Kan het college aangeven in hoeverre een aanpassing van de huurverhoging de investeringscapaciteit van corporaties mogelijk kan beïnvloeden?
8. Is het college bereid om eventuele aanpassingen in de lokale prestatieafspraken vast te leggen? Zo nee waarom niet?