XR verspreidt 2ehands kleding in Gouda als protest tegen fast fashion

24 March 2024, 12:55 uur
Lokaal
mainImage
ANP

Op zaterdag 23 maart kon je zomaar gratis tweedehands kleding in de rekken van H&M aan de Kleiweg in Gouda vinden. Aan die kleding, die op de vrouwen-, mannen- en kinderafdeling hing, zaten felgekleurde labels waarop teksten stonden als “NEEM MIJ MEE!” en “Elke seconde wordt er een vuilniswagen met kleding verbrand!” Een groep rebellen van Extinction Rebellion (XR) Gouda heeft deze kleding opgehangen. Zij willen hiermee klanten van de H&M laten nadenken over hun koopgedrag en hun winkelkeuze.

Protest tegen fast fashion
De actie richt zich tegen de mode-industrie in het algemeen en de H&M in het bijzonder: De mode- industrie is verantwoordelijk voor 8% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dat is meer dan de luchtvaart en de scheepvaart bijeen. Het is vergelijkbaar met de uitstoot van de hele Europese Unie. De uitstoot van broeikasgassen draagt in grote mate bij aan de opwarming van de aarde.

Het feit dat 85% van de kleding wereldwijd gemaakt binnen een jaar op de vuilnisbelt belandt, een groot deel daarvan nooit gedragen, was recent nog in de nationale media te lezen. Retour gestuurde kleding en onverkochte kleding komt terecht op enorme vuilnisbergen in het mondiale zuiden.

Mensenrechten geschonden
Ondanks een toename van de veiligheid in fabrieken in o.a. Bangladesh door het Bangladesh- akkoord, krijgen werknemers nog steeds extreem slecht betaald. Daarnaast valt een groot deel van de fabrieken niet onder het akkoord en vindt veel corruptie binnen vakbonden plaats.

Schadelijk voor milieu en gezondheid
Een derde van alle microplastics in de oceanen komt van de productie van kleding, net als een vijfde van al het afvalwater op de wereld. Microplastics hebben schadelijke invloed op de menselijke gezondheid. Daarom adviseert de WHO deze af te bouwen.

Minder disruptief dan een snelwegblokkade
Wie aan Extinction Rebellion denkt, denkt al gauw aan wegblokkades, acties op vliegvelden en het belagen van grote bedrijven in de vervuilende industrie. Dat is ook logisch, want dat soort disruptieve acties halen al snel het nieuws. Maar actievoeren gaat niet altijd gepaard met vlagvertoon en hoorngeschal: in dit geval had de Goudse vestiging van H&M niet door dat er actie tegen ze gevoerd werd. Of het personeel de kleding inmiddels heeft weggehaald, óf dat fortuinlijke klanten de pareltjes er tussenuit hebben gevist voordat het personeel het vond, dat is onbekend.