mainImage

'Winkels open of 100 procent compensatie'

14 januari 2022, 10:55 uur
Lokaal

Als de geruchten in diverse media kloppen, gaan de lock downversoepelingen voorbij aan de horeca en de cultuursector. 'Bizar' briest centrummanager Hans van Aalst aan de telefoon bij Gerda den Hollander van RTV Gouwestad. "Alles moet nu open, of ondernemers moeten 100 procent gecompenseerd worden. Je kunt toch niet alleen ondernemers voor de coronaproblemen laten opdraaien?" Als de overheid niet over de brug komt, vraag Van Aalst solidariteit van de rest van het land "Laat iedereen een beetje salaris inleveren, dan is er genoeg geld om ondernemers te compenseren..."

Van Aalst richt de nodige verwijten aan de landelijke overheid. "Het is te bezopen voor woorden dat de horeca vlak voor de feestdagen dicht moet, terwij iedereen op een hoop door de supermarkt loopt - die misgun ik dat niet, begrijp me goed. Ik neem geen stelling en doe niet aan corona-ontkenning. Maar een kleine kledingwinkel die met mondkapjes en afstand houden drie klanten per keer binnenlaat, moest op slot. En nu ook weer de horeca en de cultuursector gesloten laten, waar het naar uitziet, bizar..."

Wat hem betreft heeft het kabinet wat uit te leggen. "Ondernemerschap wordt niet gestimuleerd, sterker nog creativiteit wordt afgestraft. Ondernemers die met click en collect, bezorgen en andere activiteiten nog wat omzet maken, krijgen dezelfde compensatie als winkels die helemaal dicht zijn. Wat ze verdienen wordt afgetrokken van de - magere - steun."

'Huilen nader dan lachen'
Van Aalst hoort dagelijks van ondernemers hoe zwaar ze het hebben in deze derde lock down. "Het huilen staat ze vaak nader dan het lachen. Daar lopen ze niet mee te koop, maar mij vertellen ze het wel." Hij weet dat er aan de 'lopende band' leningen worden afgesloten om het hoofd boven water te houden. Maar weinig ondernemers willen erover vertellen in het openbaar.

Dat er tot nu toe ook in Gouda nauwelijks faillisementen zijn, verbaast hem niks. "Ze kunnen niet stoppen' en 'sterk blijven' staat bij ondernemers hoog in het vaandel. En leveranciers, pandeigenaren en de belasting zijn er niet op faillisementen uit, daar schieten zij ook niets mee op. Dat het de ondermers veel stress oplevert, naast grote schulden, staat buiten kijf."

'Zingend op de fiets'
Desondanks zat Claudia den Edel van de gelijknamige kapsalon Achter de Kerk vandaag 'zingend op de fiets', toen ze de uitgelekte plannen hoorde. "Kappen is helemaal mijn passie, heerlijk als dat weer mag, ik mis mijn klanten. De telefoon staat nu al roodgloeiend. Zodra ik zeker weet dat ik open mag, bel ik alle klanten af en gaan we we aan de slag". Mét een kapster extra, en het voltallige personeel, want er is niemand ziek geworden.

Deze derde lock down ging haar niet in haar kouwe kleren zitten. "Bij de tweede had ik nog hoop, maar nu dacht ik echt, 'waar is het einde'", zegt Den Edel. Dankzij een langlopend familiebedrijf (83 jaar) en een goeie buffer stond haar zaak niet omvallen. "Ook een vierde lockdown zal ik wel overleven", zegt ze "maar ik hoop dat die er niet komt". 

'Gemeente doet haar best'
"De gemeente doet echt heel veel", weet Van Aalst, "maar het is een landelijk probleem". Eerder deze week deed de SBG, de samenwerkende binnenstadsondernemers Gouda, een oproep aan het stadsbestuur de landelijke overheid te bewegen de winkels, cultuursector en horeca weer te openen. Dat gebeurde met een door alle politieke partijen ondersteunde brief van burgemeester Pieter Verhoeve en de ondernemers aan het kabinet. De oproep lijkt gedeeltelijk resultaat te hebben gehad. Horeca en de culturele instellingen moeten nog meer geduld hebben, zo lijkt het. 

De gemeente steunt ondernemers verder door horeca uitbreiding van terrassen toe te staan, de precario en winkelhuur te verlagen en particuliere verhuurders op te roepen hetzelfde te doen. En Gouda is met alle andere Nederlandse gemeenten kritisch op het huidige coronabeleid, ook vanwege de economische en sociaalpsychologische impact' blijkt donderdag bij de vergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

'Geen voorstander van wonen in winkelpand'
Gouda had in 2021 weer minder winkels leegstaan, een trend die begon in 2020 tijdens de coronapandemie. Van Aalst heeft daar wel verklaringen voor: Gouda is door zijn ligging en goedlopende binnenstad nog steeds aantrekkelijk. "Vorig jaar kregen we in de binnenstad bijvoorbeeld een vestiging van Xenos. En ook onafhankelijke ondernemers komen naar Gouda, zoals café LeeF (Turfmarkt) en een jaar eerder bloemenzaak Flossy en de Parfumeur, om er een paar te noemen."

Dat is niet overal het geval weet de Goudse centrummanager, die samen met zijn collega in Delft het overleg aanvoert tussen 23 gemeente in Zuid-Holland 'van middelgroot tot groot, ook Rotterdam, Den Haag en Leiden'. In sommige plaatsen wordt winkelleegstand tegengegaan door er woningen van te maken, maar daar is Van Aalst geen voorstander van: "Als de markt aantrekt, moet er wel plek zijn om zich te vestigen. Anders kiezen bedrijven een andere binnenstad."

Ook al lijkt Gouda de coronomaatregelen tot nu toe te overleven, toch moet er snel iets veranderen, meent Van Aalst. "We staan nu als aantrekkelijke stad in lijsten van The New York Times en Bloomberg maar dat is mede dankzij die florerende binnenstad. Als de lock down nog langer duurt en bedrijven omvallen, heeft dat gevolgen voor Gouda als toeristische bestemming..."


Door: RTV Gouwestad, Gerda den Hollander | Foto: Foto: @limafotografie