Winkels gaan weer deels open, maar alleen voor mensen die minstens vier uur van tevoren een afspraak maken. Dat kondigde demissionair minister-president Mark Rutte dinsdagavond aan op de coronapersconferentie.
Er komen vanaf woensdag 3 maart enkele versoepelingen aan. Eén daarvan is winkelen op afspraak. Wie minstens vier uur op voorhand een afspraak maakt, mag naar de winkel komen om goederen op te halen of bijvoorbeeld een bank uit te testen.
Er mogen wel maar maximaal twee klanten tegelijk per verdieping aanwezig zijn en de mondkapjesplicht blijft gelden. Elke afspraak geldt voor minimum tien minuten om te voorkomen dat er contacten zijn tussen klanten die elkaar te snel afwisselen. Die favoriete winkel en alle aandacht (bijna) helemaal voor jezelf, maar je voelt je wellicht ook wel verplicht iets te kopen.
Hadden ze net het click & collect-systeem onder de knie, mogen winkeliers vanaf volgende week weer klanten in hun zaken ontvangen. Op afspraak weliswaar. Het begin is er, zeggen veel ondernemers met een niet-essentiële winkel. Elf weken zijn ze nu dicht, maar vanaf volgende week mogen ze op afspraak shoppers in hun zaken verwelkomen.
De winkelketen HEMA is alvast te spreken over de versoepeling. "Echt in de winkel zijn, is toch prettiger", zegt een woordvoerder.
De warenhuisketen hoopt het nu makkelijker te maken voor klanten die in de winkel bedenken nog iets anders nodig te hebben, of ook ergens anders naar willen kijken. "Dat kan nu maar beperkt. Online winkelen is toch veel gerichter."
De brancheorganisatie van de detailhandel RND is dan weer minder tevreden. "De maatregel gaat geen verlichting bieden voor het overgrote merendeel van de winkels in Nederland", klinkt het.
Winkels en winkelbedrijven worstelen nog met de vraag hoe ze opengaan voor 'winkelen op afspraak'. Liefhebbers van grote winkelketens zouden weleens geweerd kunnen worden als ze naar een fysiek filiaal willen. "Ik ben bang dat we een deel van die mensen moeten teleurstellen", waarschuwt een woordvoerster van koopjesketen Action.
Action, volgens onderzoeksbureau Q&A de winkel die tijdens de lockdown het meest wordt gemist, doet sowieso mee aan winkelen op afspraak. Hoe de 395 winkels in Nederland de reserveringen precies gaan aanpakken, is nog niet duidelijk. "Hoogstens twaalf mensen per uur binnenlaten is heel weinig", vertelt een zegsvrouw. "We hebben met reserveringen voor click and collect al gezien dat sommige tijdsblokken snel vol zaten. We moeten goed kijken hoe we een deel van de mensen blij kunnen maken."
Daarbij stelt de minimale tijdsduur van 10 minuten de winkels voor een dilemma. Een bezoek van 20 minuten zou voor het winkelen fijner zijn, maar op die manier kunnen per dag nog minder mensen naar binnen.
HEMA geeft aan dat de IT-afdeling van de warenhuisketen nu druk in de weer is met een planningssysteem voor winkelen op afspraak. Volgens een woordvoerster heeft het bedrijf veel werk aan de beslissingen van de overheid die telkens op redelijk korte termijn ingaan. "Daar lijkt niet over na te worden gedacht." Een heldere routekaart over de te verwachten stappen van het kabinet zou de keten daarom al erg helpen.
IKEA kon nog niet aangeven of de Nederlandse vestigingen van de woonwinkelketen opengaan. Het bedrijf richtte eerder een drive-thru in voor het afhalen van online bestelde meubels.
In zijn persconferentie gaf premier Mark Rutte al aan dat de versoepeling voor winkels voor kleinere zaken waarschijnlijk het grootste verschil maakt. Een aantal Goudse winkeliers is het daar mee eens. Zij kiezen er juist voor om klanten per bezoek aan de winkels een uur de tijd te geven. "Het schiet op, maar het is niet zomaar vol. Het kan zeker rendement opleveren, maar je helpt mensen dan ook heel intensief. Dan moet je toch zeker twee medewerkers in de winkel hebben en ook nog goed schoonmaken."
De winkeliers nemen persoonlijk reserveringen aan van klanten via WhatsApp, Facebook Messenger of de telefoon. Sommige winkels werken met een automatische planner, maar dat staat wel weer het directe contact met klanten in de weg. Veel winkels lopen al aardig vol: "Je moet goed opletten of het allemaal kan qua timing, want je wil klanten niet de deur uitjagen. We zijn voor veel mensen ook een beetje het uitje van de dag."