Winkelcentrum Bloemendaal decor NOS Journaal

17 March 2021, 10:29 uur
Lokaal
mainImage
Parole, Pieter van Vliet

EU-burgers moeten deze zomer weer grotendeels vrij kunnen reizen met een pas waarop staat wat hun 'coronastatus' is. Zijn ze gevaccineerd, recent getest of hebben ze antistoffen omdat ze het coronavirus hebben gehad, dan moet die pas hen toegang geven tot alle EU-landen. De Europese Commissie presenteert daarvoor vandaag een plan, dat al deels in handen is van de NOS.

Eva Wiessing van de NOS peilde de mening van een aantal Gouwenaars in Winkelcentrum Bloemendaal. Kijk de uitzending terug, vanaf 17.40 minuten.

Het "groene certificaat", zoals de Europese Commissie de reispas noemt, zal in eerste instantie meer bewegingsvrijheid geven aan mensen die gevaccineerd zijn. Maar zeker deze zomer zullen er nog groepen mensen zijn die nog niet zijn opgeroepen om zich te laten vaccineren.

Ook zij zouden met een groen vinkje op hun reispas weer op bijvoorbeeld een Spaans of Portugees strand moeten kunnen lopen, vindt de Commissie. Daarom kunnen ook mensen de reispas krijgen die negatief zijn getest of het afgelopen half jaar corona hebben gehad en daardoor antistoffen hebben.