Gouds Dagblad | Wilhelminaboom wordt vervangen, maar niet door Gouda750-boom
mainImage

Wilhelminaboom wordt vervangen, maar niet door Gouda750-boom

21 januari 2021, 11:38 uur
Lokaal

De prachtige statige Wilhelminaboom in het Houtmansplantsoen is niet meer... De Koningslinde (zie archieffoto hierboven) was helaas niet meer te redden. Binnen het hek is nu alleen nog een klein boomstampje te zien. De Brede School Gouda ziet evenwel kansen. "Planten wij hier met alle kinderen uit Gouda een nieuw boom als Gouda 750 jaar bestaat?", zo oppert de Brede School Gouda.

Maar daar denkt de gemeente Gouda anders over: "De Wilhelminaboom wordt vervangen door een nieuwe boom, op dezelfde plek. Een grotere maat dan we standaard plaatsen. De Koningslinde wordt half april geplant. Dus de nieuwe boom heeft geen relatie met 750 jaar", laat de woordvoerder van de gemeente weten.

Prachtige statige boom in Houtmansplantsoen uit 1898 is niet meer... hij was helaas niet meer te redden. Echt heel jammer. Met dank aan Sandra Zeilstra Photography

Geplaatst door Herinnert u zich Gouda van toen nog op Donderdag 14 januari 2021

De Wilhelminaboom werd in 1898 in het Houtmansplantsoen geplant ter ere van de troonbestijging van Koningin Wilhelmina.

De knoert is nu gekapt. Dit in verband met houtrot.⁦‪ "Helaas bleek uit onderzoek dat deze boom dusdanig was aangetast dat de veiligheid niet meer gegarandeerd kon worden. Daarom hebben wij in het derde kwartaal van 2020 een kapvergunning aangevraagd, net als voor meerdere bomen, en deze is verleend", aldus de gemeente-woordvoerder.

"Maar dit is niet zomaar een boom. Deze boom had er specifiek uitgelicht moeten worden. Notabene een geschenk van de Goudse bevolking", zo reageert Paul Abels op de reactie van de gemeente.