Wees eens lekker lui: maak je tuin eens niet winterklaar!

14 October 2021, 10:00 uur
Lokaal , Maak Gouda Duurzaam
mainImage
Pixabay

Bijdrage Lourien van der Hoek, tuinambassadeur Operatie Steenbreek Gouda

Wees eens lekker lui. Maak je tuin eens niet winterklaar!

De herfst doet zijn intreden. De klok gaat teruggezet worden. De herfst kleurt de bladeren aan bomen en struiken prachtig. Geleidelijk verliezen ze in de tuin en openbare ruimte hun bladeren. Een herfstwandeling met een lekker zonnetje erbij geeft je energie.

Ga je die energie nu gelijk stoppen in blad rapen en je tuin winterklaar maken?

Nee toch!!!!!

Laat het afgevallen blad eens in je tuin liggen in de borders tussen de bomen, struiken en vaste planten. Laat afgestorven planten en zaadbollen staan, laat klein snoeiafval liggen in de
borders. Kleine diertjes zoals regenwormen, pissebedden en duizendpoten maar ook schimmels en bacteriën vinden hier onder die bladeren een schuilplaats en eten. Merels,
roodborstjes, winterkoninkjes vinden het heerlijk om te rommelen tussen die bladeren en weten daar juist een heerlijk hapje te vinden.

Bladeren in de borders zijn als een dekentje voor de vaste planten. Een isolerende laag die de warmte vasthoudt en vorstgevoelige planten warme voeten/wortels geeft en beschermt.
Maak de laag niet al te dik.

De bladeren zullen de komende tijd verteren en zo krijgt de tuin gratis en voor niks voedingsstoffen: humus. Zo beleef je veel plezier aan je tuin.

Maar ook egels en spitsmuisjes zijn heel blij als er veel bladeren in de tuin liggen: voor egels een goede plek voor de winterslaap. De egel kan in zo’n bladerhoop rustig en ongestoord de winter doorkomen. Nu kan je in de schemering nog scharrelende egels in de tuin zien.

Op het terras en op de paden in je tuin kunnen de bladeren soms voor overlast zorgen. Daar is het dus handiger ze weg te halen anders wordt het glibberen en glijden met de regen. Op het gras en in de vijvers kan je ook beter de bladeren weghalen.

In de straat en in de wijk verliezen de bomen natuurlijk ook veel blad. Dit kan overlast geven. In menig wijk kan je het blad van de straat in een korf doen die de gemeente opstelt, maar laat het blad in je tuin lekker liggen.

Kortom wees eens een luie tuinier en laat de bladeren gewoon liggen.

 

Wil je reageren? Dat kan naar [email protected]

Zie ook https://tuinambassadeursgouda.home.blog/
Twitter: @SteenbreekGouda
Facebook: https://www.facebook.com/tuinambassadeursGouda/