Weer autobrand in Gouda

22 November 2020, 08:39 uur
Lokaal
mainImage
AS Media

Op de Tweede E.J. Potgieterstraat in Gouda is vannacht een auto in vlammen opgegaan. Het vuur werd rond 02u30 ontdekt. Bij aankomst van de brandweer stond de achterzijde van de auto volledig in brand. Ondanks de inzet van de brandweer bleef er weinig over van het voertuig. Hoe de brand is ontstaan, is niet bekend. Brandstichting wordt niet uitgesloten.

Een jaar geleden
Het is voor de politie nog te vroeg om een link te leggen met de autobranden van vorig jaar. Toen werden er in Gouda in mei en juni 25 auto's in brand gestoken. Twee toen nog minderjarigen zijn voor een aantal autobranden veroordeeld en justitie verdenkt nog drie anderen van de overige autobranden. Die autobranden hielden de hele stad in zijn greep en op verschillende plaatsen werden buurtwachten opgezet om te voorkomen dat nog meer auto's in brand gestoken konden worden.

Tot de brand van vannacht op de Tweede E.J. Potgieterstraat in de wijk Korte Akkeren is het lange tijd rustig gebleven met autobranden in Gouda. De laatste dateert van mei dit jaar, op de Wijde Poort in de binnenstad. Daags ervoor gingen vijf auto's op de Marathonlaan op de grens van Oosterwei en Goverwelle in vlammen op. De politie vermoedt dat één van de voertuigen in brand is gestoken en dat het vuur daarna overgeslagen is op de andere vier auto's.

Geplaagd
Gouda werd lange tijd geteisterd en geplaagd door autobranden. Dat bracht veel onrust in de verschillende wijken. Tussen 3 mei en 3 juni 2019 was het veertien nachten raak. Tussen 19 en 25 mei 2019 rukte de brandweer zelfs elke nacht uit voor een autobrand. In totaal brandden 24 auto’s volledig uit. De lijst van beschadigde voertuigen is nog langer. 

De reeks autobranden noopte waarnemend burgemeester Mirjam Salet om vergaande (nood)maatregelen te nemen. Zo gaf de interim-burgemeester agenten de bevoegdheid om preventief te fouilleren. De politie mocht in de risicogebieden preventief fouilleren tussen 22u30 en 04u00. Ook kwam er extra politie in de nachtelijke uren door het inroepen van het parate peloton. Ook zette Goudse inwoners een speciale buurtwacht op en werden bestaande buurtwachten versterkt met nieuwe toezichthouders.