mainImage

Week Zonder Afval: doe jij mee?

11 september 2020, 10:30 uur
Lokaal

Ga je de uitdaging aan om zo min mogelijk afval te hoeven weggooien? Dan sta je er van maandag 7 tot en met zondag 13 september niet alleen voor. Doe mee aan leuke acties om jouw #weekzonderafval makkelijker te maken.

Ontdek hier handige tips om afval te verminderen, challenges op weg naar afvalvrij en acties van partners die meedoen. Zo maken we samen de afvalberg een flink stuk kleiner!

Tip van vrijdag 11 september: Milieuvriendelijke verpakking kiezen
Bier in blik of in een statiegeldflesje? Een papieren zakje voor je appels of toch liever plastic? Welke verpakking kies jij als je in de winkel staat?
Een product in de winkel kan in allerlei verpakkingen zitten. Sinaasappelsap kan bijvoorbeeld in een kartonnen pak, glazen fles of plastic fles zitten. Vraag jij je af welke verpakking het milieuvriendelijkst is? Helaas is dat niet goed te zeggen: er spelen heel veel factoren mee. Ook is er vaak niet voldoende informatie om een goede vergelijking te maken. Wel kun je een paar afwegingen maken.

In het algemeen geldt dat de impact van de verpakking meestal laag is, zeker als hij na gebruik goed gerecycled wordt. Kies dus het product dat jij het liefste gebruikt en gooi de verpakking in de juiste bak.

Een paar afwegingen die je kunt maken
Voor een paar verpakkingen en producten kan Milieu Centraal wel vuistregels geven. Statiegeld wint van eenmalige verpakkingen en plastic wint vaak van glas, omdat het materiaal veel lichter is. 

Wil je met je organisatie partner worden van de #weekzonderafval of heb je een andere vraag? Mail naar [email protected]