Week van de biodiversiteit van 22 tot 29 mei

7 May 2023, 17:27 uur
Lokaal , Maak Gouda Duurzaam
mainImage
Maak Gouda Duurzaam

Van 22 tot 29 mei is de week van de biodiversiteit. Biodiversiteit gaat over alle verschillende dieren en planten die er zijn en hoe die met elkaar samen leven. We danken ons leven aan die rijke biodiversiteit. Het levert ons niet alleen voedsel, maar ook drinkbaar water, zuurstof en zuivere lucht. De biodiversiteit is deze eeuw helaas sterk achteruit gegaan. Jij kunt echter zelf een steentje bijdragen om de biodiversiteit in jouw directe omgeving te helpen herstellen. Doe je mee?

Maak je tuin groener
Als je je tuin groener maakt, help je mee om de biodiversiteit te vergroten. Kies voor verschillende planten en bloemen die hier van nature voorkomen. Op die manier help je insecten en andere dieren zoals egels en vogels die het moeilijk hebben op dit moment. Je kunt ook een geveltuintje aanleggen. Alle beetjes helpen. Kies zoveel mogelijk voor biologische planten, want daar is geen gif op gespoten. Wil je bijen helpen? Kijk dan welke planten goed zijn voor bijen.

Help dieren en planten tellen
Om te weten hoe het gaat met de biodiversiteit, is het belangrijk dat we weten hoeveel planten- en diersoorten er in onze omgeving voorkomen. Jij kan meehelpen met tellen! Als je struint door de natuur of gewoon in je eigen tuin. Hiervoor kun je de app ‘ObsIdentify’ op je telefoon of tablet zetten en op zoek gaan naar vogels, planten, dieren en paddenstoelen. Alles wat je ziet wordt verzameld op waarneming.nl. Op deze website vind je onder de tab community de Bioblitz van Gouda.

Lees meer over het onderzoek dat de gemeente Gouda doet.

Meer leren over biodiversiteit?
Wil je meer weten over biodiversiteit? Wat het is, waarom het belangrijk is en hoe het met de biodiversiteit in jouw eigen omgeving is? Doe dan de gratis online cursus biodiversiteit.