Gouds Dagblad | Wedergeboorte Widex GZC DONK leidt tot zevende landstitel
mainImage

Wedergeboorte Widex GZC DONK leidt tot zevende landstitel

16 mei 2021, 17:21 uur
Lokaal

Het kan raar lopen in een waterpoloseizoen. In het coronajaar was Widex GZC Donk uiteindelijk de beste, maar de route daarnaartoe verliep allesbehalve vlekkeloos. De reguliere competitie sloot de ploeg uit Gouda af op de vijfde plek. Maar toen de formatie van Ingmar Veenhuis eenmaal op stoom was, kon niemand het team nog stoppen. Ook ZV De Zaan niet. De ploeg van Johan Aantjes dwong zaterdag nog wel een derde wedstrijd af, maar een dag later was de Goudse equipe wederom de betere. De heren van Widex GZC Donk behaalden in Zaandam de zevende landstitel na een zinderende 8-9 zege op ZV De Zaan. De laatste keer dat de heren van Widex GZC Donk Nederlands kampioen waren was in seizoen 2009-2010, elf jaar geleden.

In de finale van de play-offs (best of three) wonnen de Goudse waterpoloërs vrijdagavond verrassend met 4-9 bij De Zaan, dat in de reguliere competitie negen punten meer behaalde en als tweede eindigde. Na een 8-10 nederlaag in het Groenhovenbad gisteren toonden de Gouwenaars vandaag mentale veerkracht met hun nipte zege: 8-9.

GZC Donk had dit seizoen patent op het spelen van beslissingsduels. Zowel in de kwartfinale tegen ZPC Amersfoort als in de halve finale tegen UZSC moesten de Gouwenaars drie keer aan de bak. In de beslissende wedstrijd in zwembad De Slag ontliepen beide ploegen elkaar in de eerste twee periodes nauwelijks, maar in het derde bedrijf namen de bezoekers het heft in handen.

Het leek een reprise van de wedstrijd van vrijdag waarin GZC Donk ook in de derde periode het beslissende gaatje sloeg en ZV De Zaan wel kansen creëerde, maar die schoten te vaak geblokkeerd zag worden door Goudse handen. Nu was het eerst Stan van den Heuvel die doel trof en daarna Guus van Yperen die uit een strafworp snoeihard tegen het doelendoek schoot. Angelo Corver en Stan Meijn zetten de thuisploeg nog wel even naast naast GZC Donk, maar toen Maurice Dentro zijn tweede van de middag maakte en de Spanjaard Erik Brugué in de laatste aanval van de periode de 6-8 liet optekenen, kon de Zaanse inhaalslag weer opnieuw beginnen.

Cas Westerwoudt scoorde begin vierde periode uit een overtalsituatie zelfs de 6-9. De Zaan kwam tekort om ook deze achterstand teniet te doen. Hoewel Angelo Corver flitsend raak schoot en in de volgende Zaanse aanval met een splijtende assist ervoor zorgde dat Mick van den Bree enkel de bal hoefde aan te tikken om doelman Bram van Rossum te verschalken, was het Zaanse verzet definitief gebroken.

Na 1923, 1954, 1957, 2008, 2009 en 2010 is zo de zevende titel in de historie van de Goudse vereniging een feit. Aanvoerder Kjeld Veenhuis grijsde van oor tot oor voor de camera van ZV De Zaan. “Ja, we eindigden de reguliere competitie op de vijfde plek, maar dat was een positie waar we niet thuis hoorden. Als je in de play-offs vervolgens van de nummers 4, 1 en 2 wint, dan ben je de terechte kampioen”, was zijn oordeel. “Vandaag waren we weer enorm aan elkaar gewaagd. Lang kon het alle kanten op, maar toen wij een gaatje van drie doelpunten sloegen, gaf dat wel een lekkere uitgangspositie voor het vervolg. De Zaan ging nog wat forceren, maar het was gelukkig net genoeg.”

De 17-jarige Tijs Schouwerwou kon z’n geluk niet op. De jonge midachter had de schone taak Thomas Lucas, de beste midvoor in de Nederlandse competitie, te bewaken. “Doordat er geen publiek zat, had ik minder last van spanning. Tegen Thomas was het zwaar, hij pakt veel, maar het ging goed”, zei hij met gevoel voor understatement.

Finale Eredivisie heren
Zondag 16 mei
ZV De Zaan – Widex GZC Donk: 8-9
Periodestanden: 2-2, 2-2, 2-4, 2-1

Doelpunten ZV De Zaan: Pascal Janssen 2, Phil Brantjes 2, Angelo Corver 2, Stan Meijn 1, Mick van den Bree 1.

Doelpunten GZC Donk: Stan van den Heuvel 2, Kjeld Veenhuis 2, Maurice Dentro 2, Guus van Yperen 1, Erik Brugué 1, Cas Westerwoudt 1.

Zaterdag 15 mei
Widex GZC Donk – ZV De Zaan: 8-10
Periodestanden: 0-3, 3-3, 4-3, 1-1

Doelpunten GZC Donk: Cas Westerwoudt 2, Quint van den Heuvel 1, Ton van der Velden 1, Stan van den Heuvel 1, Kjeld Veenhuis 1, Maurice Dentro 1, Jimmy Sjardijn 1.

Doelpunten ZV De Zaan: Erno Snoek 3, Pascal Janssen 2, Thomas Lucas 1, Don Rempt 1, Angelo Corver 1, Mick van den Bree 1, Phil Brantjes 1.

Vrijdag 14 mei
ZV De Zaan – Widex GZC Donk: 4-9
Periodestanden: 2-3, 1-1, 0-3, 1-2

Doelpunten ZV De Zaan: Thomas Lucas 2, Angelo Corver 1, Pascal Janssen 1.

Doelpunten GZC Donk: Guus van Yperen 3, Stan van den Heuvel 2, Kjeld Veenhuis 1, Cas Westerwoudt 1, Ton van der Velden 1, Quint van den Heuvel 1.


Door: waterpolo.nl | Foto: Orange Pictures