Wat doe jij met al die bladeren?

21 October 2020, 19:15 uur
Lokaal
mainImage

De herfst is weer begonnen. Het jaargetijde waarin de 'r' weer in de maand zit en de blaadjes weer van de bomen vallen. De gemeente Gouda en Cyclus zijn bezig om de bladeren op te ruimen, maar vraagt daarbij ook de hulp van haar inwoners.

Afgevallen bladeren zijn nuttig: vanwege hun voedingsstoffen en als bescherming tegen de vorst. Maar op een aantal plekken zijn ze minder gewenst. De gemeente en Cyclus zorgen voor de verwijdering van dat bladafval – en stelt tegelijkertijd voorzieningen beschikbaar voor de Goudse bewoners.

Op straat
Medewerkers van Cyclus ruimen samen met medewerkers van Promen deze maanden het blad op dat op straten en stoepen ligt. Hoe vaak dat gebeurt, hangt onder meer af van het aantal bomen, het soort bomen en het weer. Bladeren die in plantsoenen vallen, worden één keer per jaar opgeruimd, waar dat nodig is. Ook als er (te) veel blad blijft liggen op grasvelden, zorgt de gemeente dat dit verwijderd wordt.

Schoonaanhanger
Voor het opruimen van (zwerf)afval kun je ook de schoon-aanhanger lenen. In de aanhanger vind je alles wat je nodig hebt om je schoonmaakactie tot een succes te maken: afvalgrijpers, vuilniszakken, afvalringen, bezems, veiligheidshesjes, handschoenen en afvalcontainers voor de volle vuilniszakken.

Bladkorven
De gemeente en Cyclus nodigen je als inwoner uit een handje te helpen. Voor het zevende jaar worden begin oktober door heel Gouda bladkorven geplaatst. De bladkorven zijn bedoeld voor bladafval van bomen in de openbare ruimte. Ze worden vóór en na het weekend geleegd. De in de afgelopen drie jaar opgedane ervaringen met de bladkorven worden na deze herfst geëvalueerd. Met het verzoek geen bladerhopen op de openbare weg te vegen: dat kan voor fietsers en wandelaars gevaar opleveren.

Bladoverlast?
Wil je een melding doen van bladoverlast, neem dan contact op met Cyclus: tel. 0182-547500. Blad- of snoeiafval uit eigen tuin kun je zelf composteren, dan wel zonder kosten bij Cyclus inleveren of in je groene container voor GFT-afval doen. Kijk voor de Cyclus Afvalbrengstations op www.cyclusnv.nl