Het wordt vandaag een extreem zachte dag: de temperatuur in het zuidoosten kan stijgen tot wel 20 graden. Overal in het land komen zware windstoten voor. Afgelopen nacht was ook erg zwoel: de temperatuur kwam in het hele land niet onder de 15 graden.
Overdag is er veel bewolking en in de ochtend is het meest droog. In de middag regent het tijdelijk harder, waarna het opklaart en koelere lucht het land in stroomt. De temperatuur voelt zomers aan, de kans bestaat dat er warmterecords worden gebroken voor 2 november. In het noordwesten wordt het maximaal 17 graden en in het zuidoosten kan de grens van 20 graden worden doorbroken. Vanaf dinsdag is het een stuk kouder met overdag 11 of 12 graden.
Lokaal
Maandagochtend is het droog, maar er is nog steeds veel bewolking. Er waait een matige tot vrij krachtige zuidwester, windkracht 4 à 5 Beaufort. Ondanks de bewolking en stevige wind loopt de temperatuur geleidelijk op en aan het begin van de middag is het 18 à 19, mogelijk loopt het bij zonnige momenten nog op naar 20 graden Celsius en wordt de 131e warme dag van het jaar geregistreerd. Dit zijn overigens recordhoge temperaturen voor de tijd van het jaar.
Wanneer je tegen de wind in moet fietsen is een jas te warm. Gedurende de middag trekt een buiengebied van west naar oost over het Groene Hartgebied en daarmee wordt de warmte snel verdreven. Naarmate de buien zich in oostelijke richting verplaatsen worden ze feller en gaat het intensiever regenen. De kans op onweer en hagel is zeer klein, maar niet geheel uitgesloten. Na de buien klaart het flink op en kan de zon nog een flinke tijd schijnen.
Maandagavond en in de nacht naar dinsdag zijn er brede opklaringen en blijft het droog. Het koelt af naar een minimumtemperatuur van 7 graden Celsius en daarmee is het 10 graden kouder dan de voorgaande nacht. Er waait een matige tot vrij krachtige zuidwester, windkracht 4 à 5 Beaufort. Aan het eind van de nacht neemt de zuidwestenwind tijdelijk af naar matig, windkracht 3 Beaufort.
Dinsdag is het gevoelig kouder. De maximumtemperatuur komt rond 12 graden Celsius uit in de Goudse regio. Het weerbeeld laat een mix van zon en wolken zien en later passeren enkele buien het Groene Hartgebied. De trekrichting van de buien is bepalend voor waar de buien gaan vallen, er zijn ook plaatsen waar het droog blijft. De wind komt uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig, windkracht 4 à 5 Beaufort.
Woensdag blijft het droog. Zon en stapelwolken wisselen elkaar af en daarmee is het vriendelijk herfstweer. Met 11 graden Celsius is de temperatuur normaal voor de tijd van het jaar. De wind is zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort en komt uit richtingen tussen west en noordwest.
Donderdag en vrijdag is het eveneens droog en rustig herfstweer met weinig wind. Donderdagochtend kan het van tijd tot tijd zelfs windstil zijn. Later op donderdag en vrijdag waait er een zwakke oostenwind, windkracht 2 Beaufort. Doordat de nachten helder verlopen en er weinig wind staat daalt de temperatuur ’s nachts tot dicht bij het vriespunt. Door deze combinatie kan mist ontstaan en deze mist lost overdag zeer langzaam op, de zon heft nog maar weinig kracht om de onderste laag van de atmosfeer te verwarmen en de mist op te laten lossen. Wanneer de zon later op de dag doorbreekt is het prachtig herfstweer met maxima van hooguit 10 graden Celsius. Waar het lange tijd mistig blijft wordt het hooguit een graad of 5 en is het ronduit waterkoud.
In de nacht naar zaterdag is het helder en koud met minima rond 3 graden Celsius in het Groene Hartgebied. De oostenwind is zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort.
Ook zaterdag is het nog zonnig bij een matige oostenwind, windkracht 3 Beaufort. Overdag loopt de temperatuur maar langzaam op. De maximumtemperatuur wordt pas in de avond bereikt en zal rond 10 graden Celsius liggen.
Volgende week zondag ruimt de wind naar zuidelijke richtingen en neemt flink toe. De maxima komen waarschijnlijk weer op een hoog niveau uit, rond 16 graden Celsius.
Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda