Waddinxveen het populairst; Gouda krijgt er 332 nieuwe inwoners bij

17 June 2024, 11:08 uur
Lokaal
mainImage
Mozaïek Wonen

Van alle Zuid-Hollandse gemeenten was Waddinxveen verhoudingsgewijs met afstand de populairste om te gaan wonen in 2023. Voor elke vertrokken inwoner kwamen er 1,81 terug. Ook landelijk gezien is Waddinxveen koploper. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingswebsite Slimster.nl op basis van recent gepubliceerde cijfers van het CBS. Voor elke honderd mensen die vorig jaar uit Waddinxveen vertrokken naar een andere gemeente, kwamen er 181 nieuwe inwoners terug. Hoewel het verschil aanzienlijk is, noteerde ook de gemeente Zoeterwoude een hoge score. In Den Haag is de zogeheten ‘verhuisquote’ daarentegen het laagst. Gouda kreeg er 332 nieuwe inwoners bij. Verhoudingsgewijs is dit 1,1 nieuwe inwoners (3633 nieuw ten opzichte van 3299 vertrokken).

Volgens Marco Schuurman van Slimster valt de populariteit van Waddinxveen vooral te verklaren door de gunstige ligging. “De centrale ligging in de Randstad maakt dat steden als Rotterdam, Den Haag, Utrecht en ook Amsterdam goed bereikbaar zijn. Onder meer doordat het dorp over maar liefst drie treinstations beschikt.” Vergeleken met de genoemde steden zijn de huizen in Waddinxveen bovendien relatief betaalbaar, al liggen de prijzen in buurgemeenten Gouda en Alphen aan den Rijn nog lager. 

Al met al geldt voor vijftien van de vijftig Zuid-Hollandse gemeenten dat er juist meer mensen vertrokken dan naartoe verhuisden in 2023. Dat zijn onder meer Alblasserdam, Midden-Delfland en Barendrecht. Het is echter Den Haag dat de laagste ‘verhuisquote’ noteert. Voor elke honderd vertrokken Hagenezen keerden er slechts 81 terug.