Waarom ontbreekt Gouda in dit rijtje?

8 July 2021, 06:00 uur
Lokaal
mainImage

Een grote groep van 50 gemeenten en regionale en landelijke ondernemersverenigingen heeft deze week met een manifest alarm geslagen over het vestigingsklimaat voor bedrijven in Nederland. Gezamenlijk hebben zij een brief gestuurd aan de informateur. Opvallend is dat de gemeente Gouda ontbreekt in het rijtje van ondertekenaars van het manifest. Conform artikel 39 van het Reglement van Orde, hebben de fracties van CDA Gouda en VVD Gouda schriftelijke vragen gesteld.

Dat de gemeente Gouda het manifest niet ondertekend heeft, roept bij de politieke parijten CDA en VVD vragen op. Beide Goudse fracties willen bijvoorbeeld weten of het college ook die zorg deelt. ”Hoe beoordeelt het college het vestigingsklimaat voor bedrijven in de gemeente Gouda en de Goudse regio tegen de achtergrond van de zorgen die geuit worden in het manifest?” vraagt Paul Ruijgrok van de VVD Gouda zich af. 

"We waren er nogal verbaasd over dat Gouda ontbrak in het rijtje. We delen de zorgen namelijk die in het manifest staan en zien die ook als bedreigingen voor Gouda en de Goudse regio", zo merkt Martijn van der Wind (CDA Gouda) op. "Een verslechtering van het vestigingsklimaat voor bedrijven bedreigt namelijk ook de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van Gouda en de regio. Minder bedrijvigheid betekent nu eenmaal meer leegstand, minder werkgelegenheid. De levendigheid van een stad heeft veel te maken met de bedrijvigheid. Zonder bedrijven wordt Gouda een slaapstad."

"We onderschrijven daarom volledig de aanbevelingen van de opstellers van het manifest", zo gaat Van der Wind verder. "Het is zaak te investeren in onderwijs, woningbouw, innovatie, duurzaamheid en bereikbaarheid. Dat geldt ook voor Gouda. Nu gebeurt er natuurlijk best al veel, maar de vraag is of er niet nog meer moet gebeuren om te voorkomen dat we achterop raken. Een achterstand maak je niet snel meer goed, daarom willen we van het college weten of het college onze zorgen deelt en met ons van mening is dat een extra inspanning nodig is om aansluiting te houden met de koplopers."

Hieronder de schriftelijke vragen van CDA en VVD Gouda aan het college.

1. Deelt het college de zorg die geuit wordt in het manifest dat het vestigingsklimaat in Nederland onder druk staat? Zo nee, waarom niet? Zo ja,

2. Deelt het college de mening van CDA en VVD dat verbetering nodig is in Gouda? Welke visie en ambitie heeft het college voor Gouda en de Goudse regio?

3. Wat doet het college met de zes geformuleerde aanbevelingen in het manifest om het vestigingsklimaat voor bedrijven in Gouda op deze punten te verbeteren?

4. Waarom heeft gemeente Gouda dit manifest niet ondertekend? Is de gemeente Gouda benaderd het manifest mede te ondertekenen? Zo ja, waarom heeft het college dit niet gedaan? Zo nee, was het college op de hoogte van het manifest en wat heeft het college ondernomen om aansluiting te zoeken bij dit manifest?

5. Is het college bereid alsnog aansluiting te zoeken bij dit initiatief? Zo ja, welke stappen onderneemt het college hiervoor? Zo nee, waarom niet?

Ondertekenaars manifest
De ondertekenaars maken zich zorgen over de verslechtering van het Nederlandse vestigingsklimaat voor bedrijven. In het manifest vragen ze een nieuw kabinet om samen met hen op zes terreinen te werken aan verbeteringen die zorgen voor: een goede leefomgeving, een goed opgeleide beroepsbevolking, kennis en innovatie van wereldklasse, excellente verbindingen binnen Nederland en met het buitenland, en een betrouwbare en voorspelbare overheid.

“Wil Nederland echt top blijven voor (internationale) ondernemingen en reële activiteiten, dan moeten we komende jaren, samen met een nieuw kabinet, vooral werken aan deze zes concrete ambities die onze bereikbaarheid, ons talent en onze kennispositie echt vooruit helpen”, aldus de opstellers van het manifest.

"Prioriteit daarbij hebben zaken die zorgen dat ons leefklimaat en verbindingen verbeteren, dat we goed opgeleide mensen hebben en geen talent meer verloren gaat, dat er meer goede en duurzame woningen komen en dat internationaal talent (van arbeids- tot kennismigrant) ons land weet te vinden en hier goed terecht kan. Enkele voorbeelden van noodzakelijke investeringen zijn volgens het manifest: meer lightrail en andere nieuwe ov-voorzieningen, meer investeringen in innovatie en onderwijs, en de aanleg van duurzame infrastructuur voor waterstof, CO2 en elektriciteit..."

“Met dit manifest willen wij een duidelijk signaal afgeven richting het toekomstige kabinet dat het belangrijk is om samen te blijven investeren in het Nederlandse vestigingsklimaat. Een goed vestigingsklimaat is essentieel om bedrijven aan te trekken en te behouden, wat op zijn beurt weer zorgt voor werkgelegenheid en een leefbare gemeente”, aldus Gerard van As, wethouder economie.

Lees meer op de website van VNO-NCW.