Vollingo 3 op teamuitje naar oratie teamgenoot Arjen

14 September 2020, 09:27 uur
Lokaal
mainImage
VollinGo

In deze tijd waarin alles anders is, heeft Gouwenaar Arjen Amelink een van de hoogste posities in de wetenschap verdiend. Amelink werd op de Vrije Universiteit Amsterdam benoemd vanwege TNO tot bijzonder hoogleraar Light-tissue interactions and spectroscopy in the sub-diffuse domain. Hij aanvaardde zijn ambt met het uitspreken van de rede EEN KLEURRIJKE KIJK OP DIAGNOSTIEK Medische instrumenten gebaseerd op licht transport in weefsel. Een aantal van zijn teamgenoten van Vollingo 3 was daarbij aanwezig.

"Het is normaal dat bij het verkrijgen van een professoraat een inaugurele rede wordt gehouden voor een volle zaal, met een mooi feest erna. Deze oratie heeft hij afgelopen 4 september uitgesproken. In een zaal waar keurig op anderhalve meter slechts 75 personen in mochten, was gelukkig nog plek voor zijn familie, vrouw Linda (trainster mini’s) en zonen Lukas en Tomas (beide JB2) en er was wat ruimte over voor vier man van Heren 3", aldus een speler van Vollingo 3.

"Met aandacht hebben we geluisterd naar zijn visie op het gebruik van licht in de medische beeldvorming en wat hij hoopt te bereiken de aankomende jaren in zijn vakgebied. Het verhaal werd geheel in stijl in (een zeer klein maatje) toga inclusief baret gehouden. Op de afsluitende receptie hebben we hem op gepaste afstand kunnen feliciteren. Van harte Professor Pinkeltje met deze verkregen eer. We hopen dat je nog lang onze aanvoerder wilt zijn, inclusief muts!..."

Op de foto’s zie je Arjen tijdens zijn oratie, na zijn oratie met de familie op weg naar de receptie en op de receptie met de mannen van Heren 3.

 

Bijzonder hoogleraar ‘Light-tissue interactions and spectroscopy in the sub-diffuse domain’.
Het College van Bestuur van de VU heeft besloten om Arjen Amelink, vanuit TNO, te benoemen tot bijzonder hoogleraar ‘Light-tissue interactions and spectroscopy in the sub-diffuse domain’.

De leer­stoel wordt in­ge­bed bij de af­de­ling Na­tuur­kun­de. De aan­stel­ling is voor een pe­ri­o­de van vijf jaar, voor 0,2 fte. De leer­stoel gaat over het ge­bruik van licht voor me­di­sche toe­pas­sin­gen. On­der­zoeks­or­ga­ni­sa­tie TNO heeft als doel om de maat­schap­pe­lij­ke be­hoef­te aan me­di­sche in­no­va­ties van patiënten en art­sen te kop­pe­len aan de tech­no­lo­gi­sche ken­nis van uni­ver­si­tei­ten, on­der­zoeks­in­stel­lin­gen en be­drij­ven.

Zwaar­te­punt van Ame­links on­der­zoek is de ont­wik­ke­ling en kli­ni­sche va­li­da­tie van nieu­we op­tisch dia­gnos­ti­sche meet­me­tho­des. De leer­stoel richt zich op het in­ter­pre­te­ren van data ge­ge­ne­reerd door op­ti­sche meet­sys­te­men op basis van het mo­del­le­ren van licht­trans­port in bi­o­lo­gisch weef­sel. Door goed te snap­pen hoe licht zich ge­draagt in bi­o­lo­gi­sche weef­sels wordt het mo­ge­lijk om ge­me­ten op­ti­sche sig­na­len om te zet­ten naar fy­si­sche pa­ra­me­ters die van dia­gnos­ti­sche waar­de zijn.

On­der­zoek naar het oog
Cen­traal in het on­der­zoek staat het oog, als ‘ven­ster naar de ge­zond­heid’. Ame­link: “In het net­vlies van een oog kun je heel mooi bloed­va­ten zien lopen; het net­vlies staat ook in di­rec­te ver­bin­ding met de her­se­nen. Door licht op ver­schil­len­de ma­nie­ren en met ver­schil­len­de kleu­ren op het net­vlies te schij­nen en het te­rug­ge­kaats­te licht te meten, pro­be­ren we op een niet-in­va­sie­ve ma­nier ge­de­tail­leerd naar bloed­va­ten en ze­nuw­cel­len te kij­ken. Zo kun­nen we niet al­leen oog­ziek­ten eer­der op­spo­ren, maar ook on­der­zoe­ken of we car­di­o­vas­cu­lai­re en neu­ro­lo­gi­sche aan­doe­nin­gen al in een vroe­ger sta­di­um kun­nen op­spo­ren.”

Het on­der­zoek van Ame­link is van groot maat­schap­pe­lijk be­lang. “De be­hoef­te aan meer, be­te­re en be­taal­ba­re me­di­sche zorg is groot en neemt hard toe door de ver­grij­zing. In de toe­komst komt daar­om steeds meer na­druk te lig­gen op ge­zond blij­ven, pre­ven­tie en vroeg­dia­gnos­tiek. Wij pro­be­ren licht in te zet­ten om op een on­ge­vaar­lij­ke en goed­ko­pe ma­nier eer­der en beter ziek­tes te dia­gnos­ti­ce­ren op basis van de unie­ke ‘op­ti­sche vin­ger­af­druk’ van ziek­te­pro­ces­sen. Daar­door zou­den be­han­de­lin­gen eer­der en ef­fec­tie­ver in­ge­zet kun­nen wor­den, met be­te­re uit­kom­sten tegen la­ge­re kos­ten.”