In deze tijd waarin alles anders is, heeft Gouwenaar Arjen Amelink een van de hoogste posities in de wetenschap verdiend. Amelink werd op de Vrije Universiteit Amsterdam benoemd vanwege TNO tot bijzonder hoogleraar Light-tissue interactions and spectroscopy in the sub-diffuse domain. Hij aanvaardde zijn ambt met het uitspreken van de rede EEN KLEURRIJKE KIJK OP DIAGNOSTIEK Medische instrumenten gebaseerd op licht transport in weefsel. Een aantal van zijn teamgenoten van Vollingo 3 was daarbij aanwezig.
"Het is normaal dat bij het verkrijgen van een professoraat een inaugurele rede wordt gehouden voor een volle zaal, met een mooi feest erna. Deze oratie heeft hij afgelopen 4 september uitgesproken. In een zaal waar keurig op anderhalve meter slechts 75 personen in mochten, was gelukkig nog plek voor zijn familie, vrouw Linda (trainster mini’s) en zonen Lukas en Tomas (beide JB2) en er was wat ruimte over voor vier man van Heren 3", aldus een speler van Vollingo 3.
"Met aandacht hebben we geluisterd naar zijn visie op het gebruik van licht in de medische beeldvorming en wat hij hoopt te bereiken de aankomende jaren in zijn vakgebied. Het verhaal werd geheel in stijl in (een zeer klein maatje) toga inclusief baret gehouden. Op de afsluitende receptie hebben we hem op gepaste afstand kunnen feliciteren. Van harte Professor Pinkeltje met deze verkregen eer. We hopen dat je nog lang onze aanvoerder wilt zijn, inclusief muts!..."
Bijzonder hoogleraar ‘Light-tissue interactions and spectroscopy in the sub-diffuse domain’.
Het College van Bestuur van de VU heeft besloten om Arjen Amelink, vanuit TNO, te benoemen tot bijzonder hoogleraar ‘Light-tissue interactions and spectroscopy in the sub-diffuse domain’.
De leerstoel wordt ingebed bij de afdeling Natuurkunde. De aanstelling is voor een periode van vijf jaar, voor 0,2 fte. De leerstoel gaat over het gebruik van licht voor medische toepassingen. Onderzoeksorganisatie TNO heeft als doel om de maatschappelijke behoefte aan medische innovaties van patiënten en artsen te koppelen aan de technologische kennis van universiteiten, onderzoeksinstellingen en bedrijven.
Zwaartepunt van Amelinks onderzoek is de ontwikkeling en klinische validatie van nieuwe optisch diagnostische meetmethodes. De leerstoel richt zich op het interpreteren van data gegenereerd door optische meetsystemen op basis van het modelleren van lichttransport in biologisch weefsel. Door goed te snappen hoe licht zich gedraagt in biologische weefsels wordt het mogelijk om gemeten optische signalen om te zetten naar fysische parameters die van diagnostische waarde zijn.
Onderzoek naar het oog
Centraal in het onderzoek staat het oog, als ‘venster naar de gezondheid’. Amelink: “In het netvlies van een oog kun je heel mooi bloedvaten zien lopen; het netvlies staat ook in directe verbinding met de hersenen. Door licht op verschillende manieren en met verschillende kleuren op het netvlies te schijnen en het teruggekaatste licht te meten, proberen we op een niet-invasieve manier gedetailleerd naar bloedvaten en zenuwcellen te kijken. Zo kunnen we niet alleen oogziekten eerder opsporen, maar ook onderzoeken of we cardiovasculaire en neurologische aandoeningen al in een vroeger stadium kunnen opsporen.”
Het onderzoek van Amelink is van groot maatschappelijk belang. “De behoefte aan meer, betere en betaalbare medische zorg is groot en neemt hard toe door de vergrijzing. In de toekomst komt daarom steeds meer nadruk te liggen op gezond blijven, preventie en vroegdiagnostiek. Wij proberen licht in te zetten om op een ongevaarlijke en goedkope manier eerder en beter ziektes te diagnosticeren op basis van de unieke ‘optische vingerafdruk’ van ziekteprocessen. Daardoor zouden behandelingen eerder en effectiever ingezet kunnen worden, met betere uitkomsten tegen lagere kosten.”