De coronavariant die is overgewaaid vanuit het Verenigd Koninkrijk, is ook in de regio Hollands Midden aangetroffen. Dat meldt de GGD Hollands Midden. Het is niet bekend waar de virusmutatie is opgedoken.
De GGD heeft de Britse variant van het coronavirus deze week voor het eerst officieel vastgesteld in Hollands Midden. De GGD Hollands Midden stuurde al enkele weken proefmonsters naar het RIVM voor onderzoek. Dinsdag kreeg het de eerste positieve uitslagen over de Britse variant. Meerdere mensen blijken de mutatie onder de leden te hebben. Uit privacy-oogpunt zegt de GGD niet bekend te willen maken waar in de regio de virusvariant is geconstateerd. Wel spreekt een woordvoerder van de gezondheidsdienst uit dat de mutatie vermoedelijk ook in de gemeente Gouda rondwaart.
De zegsvrouw baseert zich op de nationale schatting dat 10 procent van alle huidige coronabesmettingen in Nederland, de virusvariant uit het Verenigd Koninkrijk zou zijn. Volgens de GGD komt de vondst van de variant niet als een verrassing. "Mensen die besmet zijn met de virusmutatie hoeven geen andere leefregels te volgen", zegt een woordvoerder van de GGD. "Zij gaan net als andere besmette personen in thuisisolatie en mogen weer naar buiten als zij tenminste 24 uur klachtenvrij zijn."
Wie besmet is met de Britse variant krijgt daar geen persoonlijk bericht over van de GGD. Omdat de leefregels voor wie positief getest wordt op de Engelse mutatie niet anders is dan iemand die het inmiddels alom bekende coronavirus heeft, is dat in de ogen van de gezondheidsdienst niet nodig. Daarnaast worden niet alle positieve coronatests onderzocht op de Britse variant. De gezondheidsdienst houdt steekproeven.
GGD Hollands Midden stelt dat uit onderzoek blijkt dat je niet meer of minder ziek wordt van de Britse variant dan van het type dat tot nu toe het meest in Nederland voorkomt. Het percentage mensen met een positieve testuitslag dat in het ziekenhuis of op de intensive care moet worden opgenomen, is hetzelfde. "Het verschil is dat deze variant besmettelijker is", legt de woordvoerder uit. "Als het sociaal contact tussen mensen en de naleving van de maatregelen hetzelfde blijft als nu, zorgt dit dus voor een veel groter aantal besmettingen. Door meer besmettingen met 'de nieuwe variant' zal het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens ook hoger zijn dan we nu zien."