mainImage

Vijf tips om in huis de winter door te komen

12 januari 2022, 10:46 uur
Lokaal, Maak Gouda Duurzaam

We kunnen er niet omheen, het is winter. Het vriest nog niet, maar het is guur en bij tijd en wijle waterkoud! Ben jij en is jouw woning er al klaar voor om de winter door te komen? Door je huis winterklaar te maken zit je er straks warm en comfortabel bij. Met deze 5 tips kan je direct aan de slag.

1. Plaats radiatorfolie achter de radiatoren
Een radiator geeft niet alleen aan de voorkant, maar ook aan de achterkant warmte af. Dit trekt de muur in en gaat zo verloren. Wat natuurlijk zonde is van de energie. Gelukkig kan je dit makkelijk oplossen door radiatorfolie achter de radiatoren te plaatsen. Deze dunne folie houdt de warmte tegen. De warmte gaat zo niet meer de muur in, waardoor je merkt dat je de verwarming eerder omlaag kan zetten.

2. Vervang gloeilampen voor ledverlichting
De dagen worden weer korter. Dat betekent dat je de lampen weer vaker aanzet. Heb jij nog veel gloeilampen? Vervang deze dan door ledlampen, want een ledlamp is veel zuiniger. Hierdoor kan je energie én geld besparen. Er zijn ledlampen in verschillende sterktes en kleuren. Zo kan je het ook in de winter binnen gezellig maken. Lees op de website van Milieucentraal hoe je de juiste ledlamp vindt. 

3. Plaats tochtstrips om de warmte binnen te houden
Komt de kou door kieren rond deuren en ramen je woning in? Dan is het slim om tochtstrips te plaatsen. Met deze eenvoudige aanpassing hou je de kou buiten en blijft het binnen lekker warm. 

4. Haal de warme truien en dekens weer uit de kast
Het begin van de winter is het perfecte moment om je warme truien en dikke sokken weer tevoorschijn te halen. Geef ze een handig plekje in je kledingkast en maak het een gewoonte om ze thuis te dragen. Zo blijf je warm en het zit nog lekker ook!

De dikke dekens mogen ook weer de kast uit. Heerlijk om onder te kruipen als je op bank een film gaat kijken. En met een extra deken over je bed hou je je voeten lekker warm. Dan kan de thermostaat prima een graadje lager. 

5. Hang de gordijnen goed
Gordijnen helpen niet alleen tegen het licht of nieuwsgierige buren, maar ook tegen de kou. Vooral wat dikkere gordijnen houden de kou goed buiten als je ze op een slimme manier gebruikt. Doe ze open als de zon schijnt en haal eventuele meubels weg die de zon blokkeren. Is de zon weg? Doe de gordijnen dan dicht om zo de warmte binnen te houden. Check ook of de gordijnen niet voor de verwarming hangen, want dan kunnen ze de warmte van de verwarming juist tegenhouden. 

Zie voor meer info en handige tips op www.maakgoudaduurzaam.