'Vandalisme is een groeiend probleem in natuurgebieden'

2 June 2021, 09:16 uur
Lokaal
mainImage
Groenalliantie Midden Holland, Staatsbosbeheer, Boswachter BOA Willem Buis

"Super kansloos en triest!", zo zegt Ties Ittmann, boswachter publiek van Staatsbosbeheer / Groenalliantie Midden-Holland. "Zeker als je bedenkt dat iemand hier heel veel tijd en moeite in heeft gestoken. Afgelopen donderdagmiddag geplaatst/onthuld en zaterdagavond alweer gesloopt. Vandalisme is een groeiend probleem dat we helaas steeds vaker terugzien in onze gebieden..."

Ittmann reageert hiermee op de bewuste vernieling van het kunstwerk Saying hi and Goodbye van kunstenares Henrique van Putten. Het kunstwerk werd afgelopen donderdagmiddag op het ontmoetingsplein in het Goudse Hout onthuld en werd zaterdagavond door vandalen van zijn sokkel gehaald. Dat gebeurde zaterdagavond, tussen 20u30 en 21u30, zo constateerde een passant die daarvan aangifte deed bij de politie. De politie hoorde een aantal groepen van jongeren die in het Goudse Hout vertoefde, maar niemand werd aangehouden.

"Uit getuige-verhalen weten we dat het zaterdagavond al tussen 20u30 en 21u30 is gebeurd. Het was toen nog licht, misschien heeft iemand iets gezien (dit bericht delen mag!)", zo laat de kunstenares Henrique van Putten weten. "Mijn man Gert Jacob de Graaf is zondagmiddag even wezen kijken. Zelf kan ik dat nog niet opbrengen. Dat is op dit moment even een stapje te ver en te veel voor me. Samen met een paar anderen is mijn man tot de conclusie gekomen dat het zeer waarschijnlijk is dat één van de draadeinden schuin met een slijptol of ijzerzaag is afgezaagd. Voor ons zet dit het hele voorval in een ander daglicht. Want als dit zo is, dan is het geen dronken groep jongeren geweest..."

"Gisterenavond ben ik in contact gekomen met een belangrijke getuige", zo reageert iemand uit de kunstkring van Van Putten. "Het is toch door een groep jongeren gedaan. De getuige heeft rond 21u00 een groep van ongeveer 12 jongeren (waarvan ook in ieder geval 3 meiden) van rond de 16 jaar zien lopen met de hagedis. Ze hadden fietsen bij zich en één van de jongens een vaal zwarte scooter. De getuige heeft sterk het vermoeden dat deze groep hier vaker rondhangt, ze meende ze te herkennen. Verder vertelde ze dat het die avond erg druk was en dat er veel meer mensen dit gezien moeten hebben. Daarom wil ik iedereen oproepen dit bericht te delen zodat getuigen zich kunnen melden of dat degenen die zo stoer zijn om dit te doen (of erbij staan kijken) nu ook zo stoer zijn om dit te melden...”

Voor vele Gouwenaars zat het erin dat de hagedis geen lang leven was beschoren. "Het staat op de verkeerde plek en het kunstwerk is niet hufterproof", zo werd er geroepen.

"We hielden ons hart vast en hadden er een zwaar hoofd in. Maar dat dit al zo snel gebeurt, verwacht niemand", zo vertelt Boswachter BOA Willem Buis van Staatsbosbeheer. "De hagedis is zaterdagavond inderdaad van zijn sokkel getrokken. We kregen hiervan melding en zijn meteen gaan kijken. Toen we aankwamen was het al donker. We zagen de pinnen uit het voetstuk steken. De hagedis was spoorloos. Zondagmorgen zijn we weer gaan zoeken. En samen met een aantal passanten vonden we de hagedis in het gras", weet Buis.

"We hebben de hagedis inmiddels veilig gesteld. Die staat in onze werkplaats. Of de stenen waaronder de hagedis zat en de stenen met de tekst van Leo Vroman er nog liggen? Dat weet ik eigenlijk niet. Dan zou ik de foto's nog eens goed moeten bekijken...", zo neemt Buis even de tijd. "Ja, die witte stenen liggen er nog. Alleen niet op de plek waar ze donderdag werden neergelegd...", zo meldt Buis.

Een passant zag bij zijn ommetje in het Goudse Hout het kunstwerk op de weg heen nog in volle glorie staan. Op zijn terugweg zag de passant het inmiddels vernielde kunstwerk. Hij maakte hier meteen melding van. "Die vernieling is in een klein uurtje voltrokken, toen het nog licht was. De politie heeft onderzoek gedaan. En zo ook een aantal groepen jongeren gesproken die daar rondhingen. Ze zagen geen aanleiding om een van hen op te pakken. Wel zijn hun namen genoteerd."

"Het is natuurlijk heel sneu, dat dit gebeurt", zo gaat Buis verder. "Zeker met het verhaal er achter. We gaan nu in overleg met de kunstenaar en Groenalliantie Midden Holland wat verder te doen. Is het beeld überhaupt te herstellen. En zo ja, komt het dan weer op dezelfde plaats..."