Tabakspeciaalzaak D.G. van Vreumingen, Nederlands oudste tabakszaak, werd woensdag 6 oktober 185 jaar oud.
Op 9 april 1836 koopt Dirk van Vreumingen op een openbare veiling het pand De Eenhoorn aan de Wijdstraat 20 in Gouda. Het pand wordt verbouwd tot tabaksspeciaalzaak en een dag na zijn trouwen op 5 oktober 1836 opent zijn zoon Teunis van Vreumingen (20 jaar oud) op 6 oktober 1836 zijn tabakswinkel. Dit is het begin van de rijke geschiedenis van Nederlands oudste tabakszaak.
Een foto van de winkel (het rechter pand) in 1867 gemaakt door de eerste stadsfotograaf J.H. Kiebert. De persoon in de deur bij de buren heeft lang stil moeten staan. De sluitertijd was toen immers enkele minuten. In de tussentijd en sluitertijd kon je een sigaartje of een pijp roken. De panden van Bram Ladage en MIGAG zijn beter herkenbaar.
Vijf generaties lang is de winkel in handen van de familie. Zelfs tot en met vandaag werkt Loet van Vreumingen nog op donderdag in de winkel. Loet is inmiddels 72 jaar oud.
Momenteel is de winkel in zijn (oude) glorie hersteld en actueler dan ooit. De schappen staan vol, de in de bedstee geplaatste humidor met het mooiste uit het Caribisch gebied is gevuld. Alle oude elementen in het ruim 650 jaar oude pand zijn prachtig uitgelicht en is tevens ook tabaksmuseum. Ook heeft de winkel tegenwoordig elektronische alternatieven voor roken en is verkooppunt voor alle loterijen.
Verjaardag hele jaar gevierd
De verjaardag wordt nagenoeg het hele komende jaar gevierd. "De komende maanden delen wij linnen tasjes uit met een feestelijke bedrukking. Deze tasjes zijn genummerd met lotnummers en zijn het aankomende jaar goed voor diverse prijzen van de winkel, maar ook van collega ondernemers uit Gouda", zo laat Marco van der Horst, de huidige eigenaar van Tabakspeciaalzaak D.G. van Vreumingen weten.
Om het 185 jarig bestaan kracht bij te zetten, publiceert het Gouds Dagblad een wekelijks bericht over het 185 jaar bestaan van de winkel en zijn rijke geschiedenis. Items met wetenswaardigheden en mooie verhalen uit 185 jaar geschiedenis. In ditzelfde bericht worden de winnende nummers van de tasjes bekend gemaakt.
Al 185 jaar zit de winkel aan de Wijdstraat 20 in het pand De Eenhoorn. De Wijdstraat is een van de oudste bebouwingen van Gouda. De Wijdstraat is ontstaan tussen 1280 en 1310. De Twiststraete werd al in 1334 vermeld. Twistraete komt voort uit de tweesprong. De scheiding Kleiweg en de Tiendeweg. De Tiendeweg liep voor de komst van de St. Jan door.
Het pand waar Tabakspeciaalzaak D.G. van Vreumingen gevestigd is, heet De Eenhoorn. Namen voor panden was vroeger heel gewoon. Men had immers nog geen huisnummers. Napoleon heeft dit na 1800 pas ingevoerd om het innen van belastingen makkelijker te maken. De eerste vermelding van de naam De Eenhoorn voor Wijdstraat 20 komt al uit begin 1400.
Even een tijdsbeeld van 185 jaar geleden. Gouda had toen 13.000 inwoners en bestond uit 2700 woningen. In die tijd stond Gouda er niet goed voor en er was veel armoede. Wel had de Goudse bevolking dorst. Want Gouda had maar liefst 219 slijters, tappers en kroeghouders. Stadarts Frederik Buchner schrijft dan ook: "Het misbruik van sterke dranken behoort hier ter stede tot de grootste ondeugd des volks, en is tevens oorzaak en gevolg der toenemende armoede." Ook zijn er vele tabakskerverijen , tabaksfabriekjes en tabakshandelaren, die meestal ook een winkel hadden.
Prijzen
Er worden 1000 genummerde tasjes uitgegeven. Het tasje is dus je lotnummer. En het komende jaar geeft tabakswinkel D. G. van Vreumingen op basis van dit lotnummer mooie prijzen weg. Van een diner, lunch, borrel, schilderij, wijn of loten van de Staatsloterij: het is iedere week prijs in het 185e feestjaar.
Het eerste tasje dat een straatje 1/5 staatsloten met XL heeft gewonnen is 573. Het tweede tasje, met een fles Arruco XO de meest verfijnde Caribische rum en bas-armagnac XO uit Frankrijk, is gevallen op het nummer 343. Het tasje dat een straatje 1/5e staatsloten met XL wint is 088. Een set Goudse kerstkaarten van de fotograaf Hermen Buurman is gewonnen door de eigenaar van tasje met nummer 223.