Unesco Werelderfgoedstatus voor de Limes in Nederland

31 July 2021, 10:00 uur
Lokaal
mainImage

Nederland heeft er een icoon van wereldformaat bij. Het Werelderfgoedcomite van UNESCO de Neder-Germaanse Limes heeft deze week de status van werelderfgoed toegekend. Dit betekent een wereldwijde erkenning van de unieke en universele waarde voor dit deel van de Limes. Het is het twaalfde erfgoed dat in Nederland deze status heeft bereikt. De nominatie werd gezamenlijk ingediend door Nederland en Duitsland.

De Limes was 2000 jaar geleden de noordelijke buitengrens van het Romeinse Rijk en beschermde het Romeinse Rijk eeuwenlang tegen invallen van Germaanse stammen. Deze grens loopt in Nederland langs de rivier de Rijn. De Rijn vormde een natuurlijke grens en op de zuidoevers bouwden de Romeinen legerkampen, wachttorens, wegen en waterwerken. Langs deze grens zijn veel archeologische vondsten gedaan uit de Romeinse tijd, waaronder ook in Alphen aan den Rijn en Zwammerdam.

Binnen de gemeente Alphen aan den Rijn lagen de forten Albaniana in het huidige Alphen aan den Rijn en Nigrum Pullum in Zwammerdam. Deze forten zijn grotendeels opgegraven en aan de aangetroffen schepen in Zwammerdam wordt nog altijd onderzoek en restauratie verricht. Samen met Duitsland heeft Nederland in 2020 een deel van deze Limes voorgedragen voor de werelderfgoedstatus, het deel dat de grens vormde van de Romeinse Provincie Neder-Germanië.

Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse UNESCO Commissie: “Fantastisch dat het Nederlandse stuk van de grens van het Romeinse rijk nu op de werelderfgoedlijst is geplaatst. De Romeinen zijn zo'n 450 jaar lang aanwezig geweest in Nederland en hebben hier allerlei sporen nagelaten. Dat Nederland zo lang, en zo lang geleden al, onderdeel was van een veel groter geheel, is zeer belangrijk voor onze blik op de geschiedenis en onze plek in de wereld. Niet meer dan terecht dat deze grens nu op de Werelderfgoedlijst staat. Het maakt de geschiedenis van de Romeinen nog beter zichtbaar.”

De werelderfgoedstatus van de Limes betekent voor Alphen aan den Rijn goed nieuws. Binnen de gemeente zijn tal van onderzoekers, vrijwilligers en bewoners actief die werken aan de bekendheid van de Limes.  Onder de noemer ‘Wereldstad aan de Limes’ werkt de gemeente met een werkgroep om de nieuw verworven status te vieren. Wethouder Kees van Velzen: “Ik ben trots dat de Limes nu de erkenning van UNESCO krijgt die het verdient. Deze waardering maakt dat wij ook het verhaal van ons Romeins verleden beter kunnen vertellen. Alphen zal bezoekers van de Limes met open armen ontvangen.” 

Met de toekenning van de Werelderfgoedstatus aan de Neder-Germaanse Limes staan nu in totaal 12 erfgoederen in het Koninkrijk der Nederlanden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Eerder deze week besloot het Werelderfgoedcomité al om de Koloniën van Weldadigheid en de Nieuwe Hollandse Waterlinie toe te voegen aan de Werelderfgoedlijst.

De Werelderfgoedlijst van Unesco kent inmiddels twaalf 'Nederlandse' vermeldingen, op een totaal van ruim 1100 locaties. In Nederland zijn dat, naast de toevoegingen van deze week, de Waddenzee, het Ir. D.F. Woudagemaal (Friesland), Schokland (Flevoland), Droogmakerij de Beemster, de Amsterdamse  Grachtengordel (Noord-Holland), het Rietveld-Schröderhuis (Utrecht), de Van Nellefabriek en de molens van Kinderdijk (Zuid-Holland). Ook de historische binnenstad van Willemstad op Curaçao staat sinds 1997 op de erfgoedlijst.