Uit Waddinxveen komen relatief de meeste olympiërs

4 August 2021, 19:45 uur
Lokaal
mainImage
Ronald Houtman Fotografie en Sortimentsadvies

Wist je dat? Onze buurgemeente Waddinxveen heeft relatief de meeste olympiërs voortgebracht. De Gemeente Waddinxveen heeft weliswaar maar twee olympiërs (Mirjam Overdam en Tjark de Vries) in huis, maar op basis van het aantal inwoners in verhouding en tot op heden wel 'de meeste' olympiërs afgeleverd. 

Even ter herinnering:
Mirjam Overdam (Waddinxveen, 18 februari 1973) is een voormalige Nederlands waterpolospeelster. Overdam nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen, in 2000. Ze eindigde met het Nederlands team op de vierde plaats. In de competitie kwam Overdam uit voor De Gouwe.

Tjark Arno (Tjark) de Vries (Waddinxveen, 17 juli 1965) is een Nederlands roeier. Hij vertegenwoordigde Nederland bij een aantal grote internationale wedstrijden. Zo nam hij eenmaal deel aan de Olympische Spelen, maar won bij die gelegenheid geen medailles.

In 1988 maakte nam hij op 23-jarige leeftijd deel aan de Spelen van Seoel. Hij kwam hierbij uit op het onderdeel vier zonder stuurman. De roeiwedstrijden werden gehouden op de roei- en kanobaan in de rivier Han vlak bij Seoel. De Nederlandse boot kwalificeerde zich via 6.17,24 (series) en 6.14,96 (halve finale) voor de kleine finale. Daar finishten de Nederlanders als derde in 6.15,32 en eindigde hiermee op een 9e plaats overall.

Duik in Olympische data
Ooit geweten dat 108 olympische zwemmers in de periode van 1980 tot 2018 65 medailles mee naar huis hebben genomen. En zo zijn er nog wel wat meer weetjes te noemen over de Nederlandse sporters die uitkomen of dat hebben gedaan op de Olympische Spelen. NOS Sport nam een duik in die olympische data.

Hofleverancier van het olympische feestje is Zuid-Holland met 355 sporters. Samen met buurprovincie Noord-Holland is de Nederlandse kustlijn goed voor 44 procent van de totale olympische aanwas, alleen Zeeland blijft achter met 17 sporters.

Maar waar zijn onze topsporters geboren? Bekijk op de interactieve kaart hieronder waar ze vandaan komen. Woon jij in de stad waar de wieg van de meeste olympiërs stond? (Tip: gebruik het zoekvenster om in een oogopslag alle sporters te zien).

Welke olympiër komt er uit jouw stad?
Van 1980 tot en met 2021 heeft Nederland in totaal 1.584 sporters afgevaardigd naar de Olympische Spelen, zomer én winter. 880 mannen en 704 vrouwen vlogen de wereld over om hun olympische droom te vervullen.

In die ruim veertig jaar heeft Nederland het niet onverdienstelijk gedaan: 587 medailles (191 goud, 201 zilver en 195 brons) kwamen er mee terug naar ons land. Het komt misschien niet als een verrassing, maar of het water nu vloeibaar of bevroren is; de zwemmers en schaatsers namen de meeste medailles mee naar huis.

Nieuwsgierig naar welke provincie de meeste medailles veroverde? Noord-Holland spant de kroon met 122 stukken eremetaal. Kijken we naar het aantal medailles samen met het aantal sporters, dan gaat er echt niets boven Groningen. Veertig sporters waren tussen 1980 en 2018 gezamenlijk goed voor maar liefst 32 medailles.

Wist je dat
De Gemeente Waddinxveen maar twee olympiërs (Mirjam Overdam en Tjark de Vries) in huis heeft, maar op basis van het aantal inwoners in verhouding wel "de meeste" aflevert;

In april de meeste topsporters worden geboren én tevens de meest succesvolle. Olympiërs geboren in die maand zijn goed voor vijftien procent van het totaal aantal medailles. Drie keer raden wie er in april is geboren? (Je leest het verderop)

Friesland meer zomersporters (38) dan wintersporters (23) naar de Olympische Spelen heeft gestuurd;
Als je een medaille wilt behalen je beter een vrouw kan zijn. Van de mannelijke olympiërs heeft 18 procent een medaille behaald, tegenover 29 procent van de vrouwelijke olympiërs;

Flevoland in veertig jaar tijd vijf olympiërs heeft voortgebracht en als enige provincie nog geen enkele medaille.

Naast (uiteraard) een dosis talent, doorzettingsvermogen en het kiezen van de juiste sport, heb je in de provincies Utrecht en Limburg de meeste kans om olympiër te worden. Relatief leveren die twee de meeste olympische deelnemers.

Hoe ziet de kaart van Nederland eruit als we kijken naar het verschil in zomer- en wintersporten? Zoals verwacht komen veel wintersporters uit Friesland, maar ook hier levert Zuid-Holland weer de meesten aan. Dus nee, niet alle schaatsers komen uit Friesland.

Kijken we naar de successen, dan spant Friesland wel de kroon; die provincie heeft de meeste winterse medailles in het laatje gebracht, met dank aan Sven Kramer met negen medailles.

Maar de absolute olympische winterkoningin blijft Ireen Wüst (geboren in Brabant én in april dus) met maar liefst elf medailles.
Het aantal olympische sporters per gemeente NOS

Maar er zijn niet alleen olympiërs die voor Nederland strijden én in Nederland geboren zijn. Van de bijna 1.600 topsporters zijn er 119 in het buitenland geboren.

Van die 119 kwamen er slechts drie uit op de Winterspelen: schaatsers Beorn Nijenhuis (geboren in Canada), Anice Das (geboren in India) en snowboardster Bell Berghuis (geboren in Zwitserland).

In welke sporten de rest deelnam (en deelneemt) laat zich misschien raden. De twee grootste groepen olympiërs van wie de wieg niet in Nederland stond, zien we terug in de atletiek (23) en het honkbal.

Op de atletiekbaan in Tokio zien we straks bijvoorbeeld Churandy Martina, Liemarvin Bonevacia (beiden Curaçao) en Sifan Hassan (Ethiopië).
De honkballers zien we overigens niet in actie op het olympische honkbalveld: het Nederlands Koninkrijksteam wist zich niet te plaatsen voor Tokio, waar de sport sinds 2008 weer terug is op het programma.

37 procent van alle spelers die ooit voor Team Kingdom of the Netherlands zijn uitgekomen, zijn niet geboren in Nederland.


Door: NOS Sport