Vrijdag Tweede Kamerlid Glimina Chakor op werkbezoek in Gouda. De wethouders Michiel Bunnik, Judith Sargentini en Thierry van Vugt namen haar mee op een fietstocht door de stad om te laten zien wat er mis gaat als het Rijk gemeenten onvoldoende middelen geeft. Ze bezochten onder andere de Plaswijckschool om een beeld te geven van de staat van schoolgebouwen.
Gouda heeft een enorme opgave op het gebied van onderwijshuisvesting. ''We hebben een rijk onderwijslandschap met 17 schoolbesturen, 16.000 leerlingen en liefst 56 schoolgebouwen. Daarvan zijn er heel veel aan het einde van hun technische en economische levensduur. In onze programmabegroting maakte Gemeente Gouda afgelopen najaar structureel 20 miljoen vrij voor onderwijshuisvesting. Dit is ruim 2 keer het bedrag dat we van het Rijk ontvangen. En dit is ruimschoots niet genoeg om de opgave te kunnen tackelen waar we voor staan. Gouda is hierin helaas niet uniek. Interdepartementaal beleidsonderzoek heeft in 2021 aangetoond dat er landelijk per jaar 1,2 miljard euro tekort is op de financiering vanuit het Rijk'', aldus wethouder Thierry van Vugt.
Voor Gouda gaat het dan ook om vele miljoenen. Het Wetsvoorstel Planmatige Aanpak Onderwijshuisvesting dat 27 maart in Tweede Kamer der Staten-Generaal behandeld wordt, regelt een aantal formaliteiten (op zich een verbetering), maar lost het financiële probleem niet op.
Bestuurder Diana Lorier-Kooi en schooldirecteur Maaike Van Eck van De Vier Windstreken gaven een rondleiding door het schoolgebouw. Jaarlijks hebben ze veel extra kosten aan onderhoud en bijvoorbeeld energieverbruik. Kosten die uit de lumpsum vergoeding van de scholen bekostigd moeten worden en derhalve niet naar de zorg voor de leerlingen gaat.