Twee open dagen van de NTC-bunker in Gouda trekken 1256 bezoekers

18 June 2024, 15:57 uur
Lokaal
mainImage
NTC Bunker

De twee open dagen van de NTC-bunker, een initiatief van Raphael Smid, waren een groot succes. In totaal kwamen er 1256 bezoekers. Zeer waarschijnlijk komt er dit jaar nog een vervolg. Raphael Smid, ook lid van Die Goude, zoekt mensen die willen meedenken over een nieuwe bestemming van de bunker.

Deze militaire bunker is een belangrijk overblijfsel uit de Koude Oorlog (1945-1991). Gebouwd in 1966, omvatte de bunker oorspronkelijk drie kantoorlagen op het dak. In 1985 werd de bunker intern aangepast met EMP-bescherming. De drie kantoorlagen werden in 2006 gesloopt en Defensie deed het complex in 2010 van de hand.

De bunker bestaat eigenlijk uit twee identieke, gespiegeld gebouwde bunkers, met een totale omvang van 57 x 36 meter en ongeveer 144 ruimtes. Het uitgebreide gangenstelsel bevat talloze technische ruimtes, opslag- en slaapvertrekken, en diverse kantoor- en werkruimtes, geschikt voor 370 personen.

Het complex van de voormalige Prins Willem-Alexander kazerne (PWA-kazerne) bestaat uit de bunker, twee dienstwoningen, een garage met werkplaatsen, en een kantorencomplex met drie vleugels en diverse etages.

In 2020 kwam de PWA-kazerne in handen van een projectontwikkelaar, die woningbouw op het terrein gepland heeft. Uit een waardestelling in 2023, uitgevoerd in opdracht van de Gemeente Gouda, bleek dat de bunker een hoge militaire en cultuurhistorische waarde heeft.