Ton Vergeer: 'Horeca is juist de oplossing van het probleem'

12 January 2021, 17:35 uur
Lokaal
mainImage

Steeds meer ondernemers in nood, zo koppen de media de laatste dagen.

De situatie wordt nijpender, dat zal in Gouda niet anders zijn. Maar eerlijk gezegd overzien we de situatie niet zo goed: vrijwel niemand geeft graag toe dat de rek eruit is, of dat het water tot aan de lippen staat… of zelfs al hoger.

Gouwenaar Ton Vergeer, eigenaar van Barbier Gouda en Bar De Tapperij lucht op zijn facebookpagina's zijn hart. Er moest duidelijk iets van zijn hart. Uit de grond van zijn hart.

Lees hieronder de hartekreet van de Goudse horeca-ondernemer Ton Vergeer.

MKB moet open en met name de horeca moet weer open! We laten ons niet als makke schapen naar de slachtbank leiden!

Ja, ik geloof dat er een virus is. Luchtwegvirussen zijn er iedere winter, covid bestaat al langer.

Nee, ik geloof niet in complottheorieën.

Ik wil mij ook niet scharen achter een politieke partij die hier nu zijn winst ruikt. Ik wil het hier enkel hebben over het feit dat door de Covid maatregelen het MKB de vrijheid wordt ontnomen zijn onderneming draaiende te houden. En met welke argumenten? Strengere maatregelen leiden niet tot minder besmettingen. Dat bewijs is sinds maart 2020 wel duidelijk geleverd.

Op 14 oktober 2020 moest de horeca voor de tweede keer zijn deuren sluiten. Waarom? Komen de besmettingen dan uit de horeca? Nee, onderzoek toont op dat moment aan dat slechts een heel klein percentage van de besmettingen komt door besmet raken in de horeca. De meeste besmettingen zijn “thuisbesmettingen”. Waarom dan toch dicht? Volgens het RIVM, het OMT en het kabinet nemen bezoekers aan de horeca het virus mee naar huis, om dan vervolgens daar anderen te besmetten. Dat is een aanname, maar er is geen bewijs voor.

Waarom geen grootwinkelbedrijven, bouwmarkten en tuincentra sluiten? Hier is volop drukte continu. Volgens het RIVM moet er een contact van minimaal 15 minuten of langer zijn, wil het risico om elkaar te besmetten groot zijn. Bij deze winkelketens is wel grote drukte, maar de contactmomenten zijn altijd minder dan 15 minuten. Dat is een aanname, maar er is geen bewijs voor.

Hoe zit het dan met het argument van het kabinet dat de besmettingscijfers na de Black Friday fors waren gestegen? Je kon toch niet besmet raken in de drukke winkelketens? In de horeca zijn de contactmomenten doorgaans 15 minuten of langer, ook dit is een aanname en geen bewijs voor besmetting.

Ondertussen is de horeca alweer drie maanden dicht. Het besmettingscijfer is niet gedaald en is zelfs op diverse momenten flink gestegen. En wat krijgen we nog? Engelse variant?

De sluiting van de horeca heeft in ieder geval aangetoond dat niet de horeca heeft bijgedragen aan een toename van het aantal besmettingen. Het zou erg flauw zijn nu te roepen: ja maar als de horeca wel open was, had het nog veel erger geweest. Aanname, geen bewijs.

Zijn maatregelen nodig? Dat weet ik niet. Goed advies kan ik mij wel voorstellen. Als het kabinet maatregelen neemt, vind ik dat ze ook moeten weten - en niet gokken of hopen - wat de effecten van deze maatregelen dan zijn.

Met de eerste golf in maart 2020 stond ik achter de besluiten die op dat moment genomen werden. Het was voor iedereen nieuw. De premier kwam krachtig over. Het leek of ze wisten wat ze deden. Ondertussen heb ik meer het gevoel van, ze proberen maar wat. Ze kijken een beetje naar wat Duitsland voor maatregelen neemt. Het is een beetje gokken en hopen dat de besmettingscijfers dalen door de maatregelen die zij treffen. Een duidelijke visie ontbreekt. Het kabinet weet duidelijk niet wat de beste aanpak is om het virus onder controle te houden. Waarom dan wel van die zware maatregelen als hele bedrijfstakken voor maanden op slot te gooien.

Vandaag 12 januari nog even gekeken hoe het in de Scandinavische landen gaat. Zowel in Noorwegen, Zweden als Finland is alles gewoon open. In Finland mag de horeca tot middernacht alcohol schenken. In Noorwegen en Zweden tot 22u00. Vind ik nog steeds betutteling trouwens. Van deze drie landen heeft Zweden de meeste besmettingen. Toch houdt de Zweedse overheid vast aan zijn beleid. Zij adviseren meer dan zware maatregelen.

We worden zoet gehouden met een NOW-regeling, die in werkelijkheid slechts 60/70 procent van de personeelskosten vergoed en een TOG van €4000,- eenmalig voor de vaste lasten van maart, april en mei.

Ik heb twee bedrijven, maar ben een eenmanszaak. Ik betaal alleen al aan huur €11.000,- p/m. In het laatste kwartaal hebben we de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) gekregen. Bij een omzetdaling van minimaal 30% heb je recht op een vergoeding van 50% van je vaste lasten met een maximum van €50.000,-. De regeling is na onderhandelingen van de KHN met het kabinet verruimd. Volgens mij naar 70%, maar zeker weten doe ik dit niet. De afrekening van de NOW1 moet ik nog krijgen.

Ik pleit voor een spoedige heropening van de horeca, mijn business. Maar ik vind de maatregelen voor musea, bioscopen en theaters ook echt van de gekke. Echt niet normaal. Het toelaten van slechts 30 bezoekers in een theaterzaal waar 1200 bezoekers in kunnen of concertzalen waar normaal 5000 bezoekers komen. Echt maatregelen die niet uit te leggen zijn.

Ik roep het kabinet op in gesprek te gaan met al deze bedrijfstakken en te luisteren naar de oplossingen die zij aandragen om de virusbesmettingen onder controle te houden.

Wat ik veel te weinig hoor is, dat ventileren de oplossing is die het virus geen kans geeft. Niet alleen in de bedrijven en op scholen, maar ook in de thuissituatie. Zet een raam open!

Ik ben het eens met KHN die zegt: De horeca is niet de besmettingshaard. De horeca is juist een plek die kan bijdragen aan het onder controle houden van het virus. De horeca is juist de oplossing van het probleem.

Ik ben het zat nog langer lijdzaam toe te zien hoe een hele bedrijfstak naar de klote gaat. Ik wil niet langer zoet gehouden worden met bijdragen van het rijk, zodat ik mij koest houd.

Ja, ik overleef het wel met die bijdragen en een forse lening middels de MKB-C regeling. Maar ik ben bijna 63. Toen ik 60 was opende ik een nieuw bedrijf een investering van bijna €500.000,-. Ik wilde mijn lening afgelost hebben als ik 64/65 zou zijn. Dan nog een paar jaar sparen voor mijn pensioen. Ik ben nu terug bij af. Hoe lang moet ik doorwerken?

Ondertussen ben ik woedend dat de overheid ons dit aandoet. Schandalig. Hoe kan ik dit stoppen? Ik lees vele berichten op de sociale media. Allemaal eenlingen. Boos, maar die bereiken niets. Ik wil het gevoel hebben zelf de touwtjes in handen te hebben. Net zoals je jouw bedrijf runt.

KHN, ik wil actie.

Collega’s, ik wil actie.

Hoe? Wie doet ermee? Waar beginnen we? Er zijn bewegingen als: Nederland in verzet? Mij te politiek. Misschien Bond overheidszaken? Eigen Collectief?

Ton Vergeer, eigenaar Bar De Tapperij en Barbier Gouda