Toch klein Sint Maarten-feestje in WaterGras-buurt

11 November 2020, 16:00 uur
Lokaal
mainImage

Op 11 november, Sint Maarten, is elk jaar de lampionoptocht met heel veel kinderen achter het draaiorgel in een feestelijke optocht door de Water- en Grassenbuurt in de Goudse Plaswijck. Een feest waar de kinderen (en ouders) naar uit kijken. Dit jaar kan door Corona heel veel niet. Toch heeft de organisatie iets gevonden waardoor de kinderen in de wijk een klein Sint Maarten-feestje kunnen vieren. Zo rijdt en draait het draaiorgel op woensdag 11 november door de straten van de wijk, langs de kinderen thuis met lampionnen.

"Voorop staat dat we de regels volledig willen opvolgen met elkaar. Maar we hebben goed nieuws voor alle kinderen!", aldus het Plaswijckteam. "Want er is een plan om er toch iets moois van te maken in onze WaterGras-wijk! Zodat de kinderen toch kunnen genieten van hun lampion, van het draaiorgel, en nog een kleine traktatie van de Bewonersvereniging toe!"

Het draaiorgel rijdt van 18u45 tot 20u00 door de wijk. Planning is ongeveer vanaf 18u45 – Waters en vanaf 19u15 Grassen. Bij regen of te slecht weer kan het feest helaas niet doorgaan.

Het verhaal van Sint Maarten
Sint Maarten is gebaseerd op een legende. Martinus (Maarten) werd geboren in het jaar 316 in het huidige Hongarije. Hij werd door de keizer tot ridder geslagen. Op een zeer koude dag in de winter zag Maarten een arme man zonder jas de sneeuw zitten. Hij stapte van zijn paard af en sneed met zijn zwaard zijn eigen mantel doormidden en gaf de arme man een helft tegen de kou. Hij overleed op 11 november 397 en daarom wordt Sint-Maarten gevierd op 11 november.

Het valt midden in de herfst. De bomen zijn kaal en het is vroeg donker. Het feest is een echt 'lichtfeest' voor kinderen. De traditie is dat kinderen zelf een lantaarntje (lampion) maken van papier, karton, een uitgeholde suikerbiet of pompoen met een kaarsje erin.

Hiermee gaan ze 's avonds als het donker is in optocht langs de huizen. Aan de deur zingen ze een aantal liedjes. In ruil hiervoor krijgen ze een kleine attentie, net zoals Sint Maarten die de helft van zijn mantel aan de arme man gaf. Tegenwoordig bestaat de traktaties uit wat snoep, een mandarijn of bijvoorbeeld een speelgoedje.

Bekende liedjes zijn:
11 november is de dag
dat mijn lichtje, dat mijn lichtje
11 november is de dag
dat mijn lichtje branden mag
Twaalf november is de dag
dat ik mag snoepen
dat ik mag snoepen
Twaalf november is de dag
dat ik mag snoepen de hele dag

Of :
Sinte Sinte Maarten,
De koeien hebben staarten,
De meisjes hebben rokjes aan,
Daar komt Sinte Maarten aan.

Vaak worden er ook leuke lampionnenoptochten georganiseerd. Dit jaar dus niet.

Zelf lampion maken
En dan natuurlijk zelf je lampion maken: het handigst gaat dit met een plastic fles of leeg kartonpak van melk. Knip een plastic fles vanaf de onderkant op ongeveer 10 cm af. Beplak de fles met papier. Je kan natuurlijk allerlei dingen er op plakken met gekleurd vliegerpapier (is doorzichtig). Aan de bovenkant kan je dan een strook crêpepapier plakken. Gebruik je leeg kartonpak dan kun je er vormen uitknippen en daar het vliegerpapier achter plakken. Maak dan in de fles met een perforator twee gaten om daar een ophang lus van ijzerdraad te maken die je afplakt met schilderplakband. Je kan bij diverse winkels een stokje met lichtje kopen wat je erin kan hangen.