Op 13 maart 2020 moesten bijna alle theaters ter wereld hun deuren sluiten vanwege corona. Precies één jaar later wordt er in meer dan 30 landen op 13 maart de voorstelling ‘Wit Konijn Rood Konijn’ gespeeld om hierbij stil te staan. In theaters over de hele wereld, van Argentinië tot Australië en van India tot Nederland, gaan acteurs het toneel op om de kracht van theater te tonen. In Gouda stapt Theo Ham, directeur van Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland het toneel op om het stuk te spelen. De voorstelling is via livestream bij te wonen.
De tekst van ‘Wit Konijn Rood Konijn’ zit in een verzegelde envelop. De acteur opent ter plekke, op het podium, deze envelop. Met de stapel beschreven vellen in de hand begint hij of zij, geheel onvoorbereid, aan een eerste lezing die meteen de definitieve uitvoering is. Dat geeft de kracht aan van de prilheid, het eenmalige en niet-herhaalbare van het theater. Samen met het publiek ontdekken iedere keer verschillende acteurs tijdens het lezen en spelen de inhoud van de internationale theaterhit van de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour. Wie het één keer gespeeld heeft, kent het stuk, en mag het niet nog een keer spelen. Theo Ham maakt graag deel uit van deze internationale viering van inspiratie en verbeeldingskracht. Kaarten zijn te koop via www.goudseschouwburg.nl.
Theo Ham
Theo Ham (1956) is docent, regisseur en directeur van de Stichting Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland en de oprichter van de Stichting Jeugdtheater Hofplein. “Ik ben zelf geen acteur, maar ik kan wel goed voorlezen, én ik ken heel goed het fenomeen waar het concept van ‘Wit Konijn Rood Konijn’ vanuit gaat, namelijk de magie van de eerste keer een toneeltekst lezen. Ik voel me zeer vereerd dat ik kan meewerken aan dit wereldwijde project, waarvan ik het belang ook zo onderschrijf. Als Jeugdtheaterhuis staan wij samen met de Goudse Schouwburg voor de kracht van samenwerking en zulke grootschalige projecten van verbinding raken me altijd.”
Het Jeugdtheaterhuis stimuleert kinderen en jongeren om theater tot een zinvol deel van hun leven te maken, door het geven van lessen, het maken van voorstellingen en het ontwikkelen en organiseren van kunst-educatieve projecten. Behalve in Gouda zijn er ook lessen in Alphen aan den Rijn, Bodegraven, Capelle aan den IJssel, Krimpenerwaard, Leiden en Maassluis.