‘The Pawnshop’ over solidariteit en armoede in Filmhuis Gouda

17 March 2023, 09:55 uur
Lokaal
mainImage
Google Maps

Eet in het grootste pandjeshuis van Polen een worstje mee en duik in de wereld van tweedehands broodroosters en DVD-spelers, af en toe onderbroken door intieme momenten van liefde en zorg. Deze film over het vinden van solidariteit in armoede en het geven om mensen wanneer ze dat het hardste nodig hebben, schijnt een prachtig licht in de duisternis. Op donderdag 23 maart is The Pawnshop te zien in Filmhuis Gouda.

In The Pawnshop volgen we de Poolse Jola en Wiesiek die een pandjeshuis runnen. Ooit had het dorp een bloeiende industrie en zat het vol leven, maar die hoopvolle tijden zijn vervlogen. Jola en Wiesiek geven niet op: het pandjeshuis is belangrijk voor de inwoners van het dorp en daarom moet een grote voorjaarsverkoop de zaak én het dorp een nieuwe kickstart geven. De documentaire van regisseur Lukasz Kowalski wordt ook omschreven als een licht absurdistische zwarte komedie over een relevant thema: armoede en hoe daarmee om te gaan.

In tijden van de energiecrisis en oplopende inflatie speelt armoede ook steeds meer in Nederland, hoewel het door schaamte niet altijd even zichtbaar is. The Pawnshop biedt aanleiding om hierover na afloop van de film met elkaar in gesprek te gaan. Hoe is het gesteld met armoede in onze stad? En wat doen politiek, gemeente en samenleving om de armoede te bestrijden en hulp te verlenen aan zij die deze hulp het hardst nodig hebben in deze tijd?

De documentaire The Pawnshop is donderdag 23 maart om 20:00 uur te zien in Filmhuis Gouda. Na afloop is er een nagesprek met Nikki Aerts van de Voedselbank Gouda, raadslid Tim Geluk van GroenLinks Gouda en senior beleidsadviseur Sarah Kastanja van de gemeente Gouda. Kaarten zijn alleen online te koop via www.filmhuisgouda.nl. De film is Engels ondertiteld.