Taakstraf geëist voor fataal ongeval na verkeersruzie

7 October 2020, 09:55 uur
Lokaal
mainImage

Arno van T., de Gouwenaar die in december 2018 na een verkeersruzie een dodelijk ongeval veroorzaakte op de N210 bij Lekkerkerk, hoorde dinsdag voor de rechtbank in Den Haag een taakstraf van 240 uur tegen zich eisen. Ook eist het Openbaar Ministerie (OM) een voorwaardelijke gevangenisstraf en een rijontzegging van achttien maanden. Volgens de officier had het ongeluk voorkomen kunnen worden als Van T. 'beter had opgelet'.

Nog altijd heeft de 64-jarige Gouwenaar geen idee hoe het kon gebeuren, het verkeersongeval op 23 december 2018 op de N210 ter hoogte van Lekkerkerk. Twee auto's voor hem hadden een verkeersruzie. De ene auto haalde de andere in - over een doorgetrokken streep - en stopte plotseling. De bestuurder liep met een hamer op de andere auto af. Die bestuurder werd afgelopen juli veroordeeld tot drieënhalf jaar cel.

Van T. reed in zijn bestelbus een stukje achter de twee, maar had de ruzie helemaal gemist. Met 80 kilometer per uur knalde hij op de achterste van de twee auto's. Twee 29-jarige inzittenden kwamen om het leven.

Nabestaanden
Tegen Van T. is een taakstraf van 240 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden en een rijontzegging van achttien maanden geëist voor onder meer onvoorzichtig rijgedrag. 'De verdachte heeft dit niet gewild, hij kwam terecht in een situatie die door bizar gedrag van iemand anders was gecreëerd’, zei de officier van justitie dinsdag in de rechtbank in Den Haag. Maar ‘dit ongeluk had voorkomen kunnen worden als hij beter had opgelet', zo motiveerde de officier zijn eis.

'Ik vind het verschrikkelijk voor de nabestaanden. Het is vreselijk, ik vergeef het mezelf nooit', zei een hevig geëmotioneerde Van T. tegen de rechter. Hij had niet te hard gereden en was niet afgeleid door bijvoorbeeld zijn telefoon of de radio. Waarschijnlijk had hij even niet opgelet, denkt hij zelf.

Drugs
In de auto die Van T. raakte, zaten vier broers en de vriendin van een van hen. Zij en een van de broers kwamen om het leven. Een andere broer raakte zwaar- en blijvend gewond, hij zit in een rolstoel. De andere twee broers liepen ook ernstig letsel op. De raadsman van Van T. pleitte voor schuldigverklaring zonder strafoplegging. 'Mijnheer is al genoeg gestraft voor het ongeval. Hij staat ermee op, en gaat ermee naar bed.' De rechter doet over twee weken uitspraak.

De man met wie de verkeersruzie was, is afgelopen juli in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van drieënhalf jaar en een rijontzegging van vier jaar voor roekeloos rijgedrag. Hij was onder invloed van drugs.