mainImage

Superjacht Viva door Gouda voor proefvaart op Noordzee

15 april 2021, 19:17 uur
Lokaal

Het blijft een opmerkelijk beeld: een megajacht door De Gouwe.  Dat gebeurt met enige regelmaat, maar met bijna 100 meter lang is dit wel een enorme joekel. Het 94 meter lange en 14 meter brede superjacht Viva van Feadship manoeuvreerde zich vandaag door Alphen aan den Rijn, Boskoop en Gouda onderweg naar Rotterdam en dan de Noordzee voor een proefvaart. Het schip heeft de werknaam Project 817.

Het is passen en meten bij de verschillende bruggen waar Viva zich doorheen moet wurmen. 'Project 817' wordt begeleid door sleepboten. Bij de bruggen staan specialisten met stootkussens opgesteld om het schip zonder beschadigingen door de oeververbindingen te loodsen. "We begeleidden dit superjacht over 30 km provinciale vaarweg. We zijn 15 bruggen vlot en veilig gepasseerd met deze 94 meter lange gigant van Woubrugge naar ⁦‪de gemeente Gouda", zo laat de provincie Zuid Holland weten.⁩

Het schip is gebouwd in de werf van Feadship van Lent in Kaag. Het jacht staat geregistreerd op de Cayman Eilanden en werd in februari van dit jaar te water gelaten. Het is een klimaatzuinig megajacht voorzien van de nieuwste snufjes en technieken. Het schip een hybride aandrijflijn die voor een snelheid van 12 knopen kan zorgen en een dieselmodus die de snelheid tot 20 knopen brengt. Alle uitstoot wordt automatisch weg gefilterd door een ingebouwde katalysator. Aan boord van het schip wordt het afval verwerkt en warmte wordt vastgehouden voor hergebruik. Ook is er een duurzaam airconditioningsysteem ingebouwd.

Het nieuwe jacht, met een parelmoer witte coating, is tot stand gekomen uit een samenwerking tussen Feadship Studio De Voogt, Azure voor het exterieur, en Peter Marino Architects voor het interieur. Het interieur is ontworpen in de stijl van een open strandhuis. Daarnaast is er een duurzaam airconditioningsysteem, wat handig is bij een schip wat vooral uit glas bestaat.

Over de naam wordt nog gespeculeerd.  Veel media hebben het over de VIVA en ook in de volgende video komt deze naam terug. Maar op marinetraffic is het schip te volgen en heeft het nog geen naam. Vaak krijgt het schip bij de uiteindelijke eigenaar definitieve naam.

Viva is op weg van jachtbouwer Feadship op Kaag-eiland naar de Rotterdamse haven. Afgelopen nacht overnachtte het schip op het Braassemermeer. Aankomende nacht ligt de boot stil in Gouda. Daar kwam het jacht donderdagmiddag om 17u00 aan. Op de Noordzee gaat het jacht enkele proefvaarten maken. Wie de eigenaar is en hoe veel geld het pareltje kost, wordt geheim gehouden.


Foto: AS Media