Met de pilot ‘Iedereen doet mee’ is het in Gouda gelukt om bewoners van het AZC op diverse manieren actief te laten deelnemen aan de samenleving, zowel via betaald werk als door vrijwilligerswerk en andere maatschappelijke activiteiten. Hierdoor hebben zij niet alleen een zinvolle dagbesteding, maar bouwen ze ook een sociaal netwerk op en maken ze kennis met de Nederlandse taal en cultuur. Dit draagt bij aan een korter en effectiever inburgeringstraject en een sterkere verbinding met de samenleving. Dat concludeert de gemeente Gouda na een jaar met de pilot te hebben gedraaid.
De proef ‘Iedereen doet mee’ ging van start in oktober 2023 om asielzoekers en statushouders te ondersteunen bij het oppakken van hun nieuwe leven. Centraal in de aanpak staat de ‘Meedoenbalie’. Hier kunnen bewoners van de Molenwiek terecht met vragen over actief meedoen in de Goudse samenleving. Iedere dinsdagmiddag zit hier een medewerker van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). In de Goudse aanpak zijn daarnaast een werkconsulent van de gemeente en de zogenoemde ‘ambassadeur naar de stad’ betrokken bij de balie.
Gouds netwerk inzetten
De werkconsulent van de gemeente Gouda en de werkmakelaar hebben een groot Gouds netwerk dat zij inzetten om bewoners van AZC de Molenwiek te betrekken bij Goudse activiteiten. “De manier waarop wij de Meedoenbalie hebben ingericht is uniek omdat wij Gouwenaars met een sterk netwerk hebben toegevoegd aan de samenwerking met het COA. Dat zorgt voor een flexibele aanpak op maat”, licht wethouder Jan Kees Oppelaar toe. “Zo is het ons gelukt meer nieuwkomers sneller te laten meedoen. Dat is belangrijk, want participatie zorgt voor persoonlijke groei en versterkt het gevoel van eigenwaarde. Bovendien leveren ze zo een waardevolle bijdrage aan de samenleving.”
‘Erg handig voor nieuwkomers’
In het eerste pilotjaar bezochten 200 nieuwkomers de Meedoenbalie. Daar werden ze begeleid naar bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, taalles, sportactiviteiten, meeloopdagen en betaalde banen. In totaal volgden 60 bewoners wekelijks taalles en namen 275 bewoners deel aan stadsactiviteiten als vrijwilliger. Daarnaast vond 12% van de bewoners een betaalde baan. Molenwiek-bewoner Anwar Al-Ameri heeft gebruik gemaakt van de Meedoenbalie en is dankbaar: ‘De Meedoenbalie is erg handig voor nieuwkomers. Leertrainingen, vrijwilligerswerk en betaald werk zijn allemaal belangrijke diensten om ons te helpen met inburgering in de Nederlandse samenleving’.
De pilot, die dezelfde resultaten laat zien als wetenschappelijk onderzoek, wordt wegens succes nog een jaar verlengd. Verder wordt er de komende periode gekeken of juridische en praktische uitdagingen bij het begeleiden van AZC-bewoners naar werk kunnen worden weggenomen.