Studenten mboRijnland werken mee aan Waterstofbus

22 April 2021, 13:57 uur
Lokaal

Veertien studenten van mboRijnland College Techniek & ICT werken vanaf vrijdag mee aan de ombouw van een passagiersbus tot H2Onderwijs- en Demonstratiebus. Vrijdag 23 april is op de Schieweg in Delft de kick-off van het Waterstofbus project binnen mboRijnland College Techniek & ICT.

Vanaf de kick-off gaan 14 studenten van Smart Technology samen met studenten Autotechniek de komende acht weken in multidisciplinaire teams aan de slag om te werken aan de waterstofbus. In dit project werkt mboRijnland nauw samen met het innovatieve bedrijf Accenda, Groen Hart Werkt en CIV Smart Technology. "Het mooie van dit project is – naast innovatie, de enerietransitie en duurzaamheid – dat de studenten vooral leren samenwerken in de verschillende niveau’s (mbo, hbo en universiteit). Accenda is namelijk nauw gekoppeld aan de TU Delft. De kick-off is ook in het gebouw van Accenda in Delft", aldus Anne van Leeuwen, woordvoerster van mboRijnland.

"Naast de openingshandeling krijgen onze studenten vrijdag concrete opdrachten en moeten ze zelf meedenken over hoe ze de waterstofbus ‘smart’ - ofwel middels gebruik van slimme technische toepassingen - kunnen maken. Ook voeren zij klantgesprekken. Vervolgens gaan ze aan de slag met de waterstofbus. Over acht weken moet ieder groepje hun deel opleveren", zo vertelt Van Leeuwen.

Doordat twaalf Smart Mobility en 2 Smart Technology studenten hierin samenwerken wordt optimaal gebruik gemaakt van elkaars kunde en kennis. Een echt cross-over. Binnen het onderwijs valt dit project onder het keuzedeel ‘Smart Technology’ en de lesstof ‘Alternatieve brandstoffen’. Alle niveau’s werken samen. "Er zitten vier studenten van ons in elk team, maar in het bedrijf zijn ICT, de Hogeschool, Uni zijn ook bezig met deze bus en die worden betrokken bij de projecten in meehelpen en begeleiden."

Van Leeuwen: "Daarnaast is het wederom een mooi voorbeeld van hybride onderwijs omdat het project samen met het bedrijfsleven wordt opgepakt en ingevuld, een zogenaamde ‘hub’. Ook leren de studenten teamoverstijgend werken en is het een mooi voorbeeld van gepersonaliseerd leren gezien dit vak een keuzedeel is. Het project zal grotendeels in Delft plaatsvinden. Dit project is voor nu een pilot, de hoop is om dit in de toekomst door te kunnen zetten.

Technische details
Het bedrijf (Accenda) is momenteel bezig met het ombouwen van de bus, en de studenten worden daarin meegenomen/betrokken. Middels dit vak/ keuzedeel gaan de studenten slimme toepassingen inbouwen, denk aan: Het meten van de rijhoogte van de bus (belangrijk voor luchtweerstand, denk aan rijhoogtesensoren), het vervangen van het dashboard naar tablet-achtig dashboard, de aansturing van de motorkoeling met pwm-signalen (koeling van de elektromotor) en de stoelpositiesensoren – hoeveel mensen zitten er in de bus, wat betekent dat voor de brandstofcel of het gewicht en accupakket.