Spoor 4 Station Gouda verdwijnt nu ook

11 September 2020, 11:00 uur
Lokaal
mainImage
Margreet Niemansverdriet

Spoorbeheerder ProRail legt in het weekend de laatste hand aan de spoorvernieuwingen rond het station Gouda. Hier is al in 2016 mee begonnen en deze maand moeten alle werkzaamheden afgerond zijn. De opvallendste verandering zal zijn dat het al jaren niet meer gebruikte spoor 4 dichtgelegd zal worden. Hierdoor ontstaat er meer ruimte op het perron van het station in Gouda. Verder zullen er onder meer wissels worden vervangen en wordt de perronkap hersteld.

Na spoor 9 (zie frontfoto) verdwijnt nu dus ook spoor 4 van Station Gouda. Spoor 9 werd eind oktober vorig jaar dichtgegooid. Alleen de bovenleiding is er nog. Best grappig. Maar ook veel voordeel als je moet overstappen. Tijdens de grootschalige werkzaamheden aan het spoor rond Gouda oktober vorig jaar, werd in opdracht van Prorail ook de rails naar het niet meer in gebruik zijnde spoor 9 verwijderd. De lege ruimte is opgevuld en het perron werd hier op gelijke hoogte met de rest gebracht.

Spoor 9 was decennia lang gebruikt voor de trein richting Alphen. Bij de proef met de RijnGouwelijn jaren geleden, werd het perron hiervoor speciaal verlaagd. De huidige R-Net trein naar Alphen vertrekt inmiddels van spoor 11 aan de Bloemendaalzijde van het station. Op dit spoor kon geen trein meer rijden. De wissel van dit spoor was geklemd. Dat wil zeggen dat de wissel met een klem was vastgezet wegens beschadigingen, waardoor deze niet meer berijdbaar was. Nummer negen op de borden was al lange tijd afgeplakt.

Ook het zogeheten kopspoor 4 (waar de trein niet kan doorrijden), dat al veel langer dan spoor 9 niet meer wordt gebruikt, verdwijnt dus nu. Ook daar komt het perron dan over de volle breedte beschikbaar voor in- en uitstappende treinreizigers.