Het was voor veel automobilisten even wennen vanmorgen: op veel plekken moesten mensen voor het eerst hun autoruiten krabben. De politie waarschuwt dat je geen ijs en condens op je ruiten mag hebben. De hele ruit moet ijsvrij zijn. "En niet een klein stukje."
Tot en met donderdag blijft het nog koud en 's nachts vriezen, zo voorspelt Buienradar. Dus de komende dagen moet er gekrabd worden. Daarna gaan de temperaturen wat omhoog en kunnen de krabbers weer even in de kast. Toch zullen we er de aankomende maanden weer genoeg mee te maken krijgen. Het hoeft volgens Buienrader niet eens te vriezen om ijs op je ruiten te krijgen. Doordat een auto van metaal en glas is, koelt hij sneller af dan de omgeving. Bij één of twee graden boven nul kan het ook al raak zijn. Zeker als het droog is, en er weinig bewolking is.
IJs op je ruit zonder vorst kan ook
In deze video van Buienradar wordt uitgelegd hoe ijs op je voorruit ontstaat en waarom je bij vorst niet altijd hoeft te krabben.
In de haast niet de hele ruit krabben of vrij maken van condens kan je veel geld kosten, waarschuwt Dennis Janus van de Landelijke Eenheid. De boete voor onvoldoende zicht door je voorruit (of voorste zijruiten) is onlangs verhoogd naar 240 euro, en als er via je spiegels of camerasysteem geen zicht is op de weg kost dat 140 euro. Als ze allebei niet goed ijsvrij zijn, krijg je een combinatieboete van 380 euro.
Een flink bedrag, maar volgens Janus is het enorm belangrijk dat mensen hun ruiten goed ijsvrij maken. Niet alleen vanwege de boete. "Het heeft gewoon te maken met verkeersveiligheid, je wilt niet dat net een fietser in dat hoekje zit dat je niet ziet", zegt hij. "Het verkeer is geen speelplaats."
Uiteindelijk mag de agent die de boete uitschrijft beoordelen of je genoeg zicht hebt. "Het blijft voor een deel arbitrair, net als bij gevaarlijk rijgedrag. Om nooit in de discussie te komen, en niet te spelen met levens, moet je er gewoon voor zorgen dat je ruit schoon is."
Achter oren krabben
Door je ruiten goed schoon te houden en een goede krabber te nemen, kun je het jezelf al makkelijker maken. Volgens kenners heeft het weinig zin om je motor alvast aan te zetten, wat ook veel mensen doen.
Belangrijkste is volgens Janus dat je gewoon goed voorbereid op pad gaat, en je er niet te makkelijk vanaf maakt. "Als je moet krabben, krab dan ook achter je oren."