Slachtoffer vergisontvoering Gouda heeft fysiek en mentaal letsel

19 September 2023, 12:39 uur
Lokaal
mainImage
ANP

Het slachtoffer van de vergisontvoering in Cruquius (Noord-Holland) heeft fysiek en mentaal letsel overgehouden aan de vijf dagen dat hij zat opgesloten in Gouda en Delft. In de bus waarmee hij op de eerste dag is vervoerd is hij geslagen, geschopt en bedreigd met een pistool.

"Het geweld kwam van alle kanten. Er zat eentje voor me en achter mij. Ik voelde aan de voor- en achterkant klappen en schoppen", citeerde de rechtbank maandag uit zijn verklaringen die hij aflegde bij de politie.

Sinds de ontvoering in augustus 2021 "ben ik in mezelf gekeerd. Ik heb tijdens de ontvoering mijn emoties uitgeschakeld om mij te kunnen focussen wat er zou gebeuren. Ik kreeg nauwelijks te eten en te drinken en ben vijf kilo afgevallen."

Op weg naar Gouda kon hij alleen door zijn neus ademen. Over zijn hoofd zat een hoody, die strak was vastgetapet om zijn nek en armen. Eenmaal mocht de trui van zijn hoofd, toen de daders gingen twijfelen of ze de juiste persoon hadden ontvoerd en een foto van zijn gezicht wilden maken. Tijdens het maken van die foto hield het slachtoffer bewust zijn ogen dicht, om te voorkomen dat hij de dader zou zien en die zou beseffen dat zijn signalement bekend zou worden.

"Er is een fout gemaakt", kreeg hij op de laatste dag van zijn ontvoerders te horen. "U krijgt uw cadeau. We hebben een vergissing gemaakt. U gaat niets overkomen." Korte tijd later is hij uit een auto gezet in Delft, waar hij op 11 augustus om 00.45 uur is achtergelaten in nat gras aan de Van Assendelftstraat.

Na de vergisontvoering volgde een serie geweldsincidenten in Alblasserdam, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. In deze omgeving van het beoogde doelwit Alex R. waren ontploffingen, werd een woning beschoten en zijn dreigbrieven bezorgd. Een van de verdachten van de ontvoering, Mohand G. (44), wordt verdacht van het versturen van dreigbrieven. Hij is voortvluchtig. Een vrouwelijke medeverdachte van deze bedreiging staat op een later moment in de rechtbank in Rotterdam terecht.

In de rechtbank op Schiphol gaat het strafproces woensdag verder. Dan leest de advocaat van de ontvoerde man zijn slachtofferverklaring voor. Ook bespreekt de rechtbank dan de persoonlijke omstandigheden van de negen zwijgende verdachten. Vrijdag houden de officieren van justitie hun requisitoir, uitmondend in de strafeisen. Daarna volgen nog acht zittingsdagen.


Door: ANP