Schaatsclub Gouda doet mooie donatie tijdens 60-jarig bestaan

2 February 2023, 13:40 uur
Lokaal
mainImage
Paulien van Deutekom Foundation

De Goudse Schaatsclub heeft haar 60-jarig jubileumfeest afgesloten met een mooie donatie. In het kader van het jubileumfeest werd een loterij gehouden waarbij er 1250 euro opgehaald is voor het Paulien van Deutekom Foundation.

''Wat een prachtig bedrag SC Gouda! Heel erg bedankt, hiermee steunen jullie onderzoek naar longkanker'', aldus de foundation.

Paulien van Deutekom was lang lid bij de vereniging. Ze overleed in 2019 aan de gevolgen van longkanker. Paulien van Deutekom Foundation is een stichting opgericht door de leden van Team Nuyt. Met de overwinning van de Wereldtitel 1500m op de WK Afstanden van Ireen Wüst heeft Team Nuyt aandacht gekregen voor ‘Team Nuyt in Actie’, de actie die is opgestart om onderzoek naar longkanker te ondersteunen,  alles ter nagedachtenis van hartsvriendin en lid van Team Nuyt Paulien.

Na haar overlijden ontstond spoedig het initiatief om onderzoek te steunen gericht naar betere voorspellers en verdere optimalisatie in de behandeling van longkanker. Dit heeft geresulteerd in de PAULIEN studie. In 2019 werd de studie gepresenteerd en in het voorjaar van 2020 kon de eerste patiënt aan de studie deelnemen. De studie is open voor patiënten in meerdere ziekenhuizen in Noord-Holland. Naast Amsterdam UMC doen het Dijklander Ziekenhuis (locaties Purmerend en Hoorn) en Zaans Medisch Centrum mee aan het onderzoek. Op korte termijn zal de studie ook opengaan in het OLVG, het Tergooi Ziekenhuis, het Flevoziekenhuis en Alkmaar.

De studie is bedoeld voor patiënten met uitgebreid uitgezaaide longkanker (van het niet-kleincellige type) met een hoge PDL-1 expressie. Dit is de meest voorkomende vorm van longkanker. Volgens de huidige standaarden zouden deze patiënten een behandeling met immunotherapie moeten krijgen. Echter, in de praktijk lijkt het vaak moeilijk voor het immuunsysteem om alle kanker op te ruimen wanneer er spraken is van een hoge ziektelast (wanneer er  veel kanker in het lichaam aanwezig is). De behandeling met chemotherapie zou kunnen bijdragen aan het sneller en effectiever bestrijden van de kanker.