Rivierkreeft is een exotische lekkernij

7 September 2020, 16:00 uur
Lokaal
mainImage
Fuiks Eten en Drinken

De Krimpenerwaard staat niet bekend om zijn rivierkreeft. Toch komt het diertje er zo veel voor dat men spreekt van een ware plaag voor planten en dieren. Chef-kok Gaston Scholte van restaurant Fuiks Eten en Drinken draagt zijn steentje bij in de bestrijding van de rivierkreeft en maakt er de lekkerste gerechten van. ‘’De zachte en zoete smaak is fantastisch, maar het pellen is een monnikenwerk ’’

De problemen die rivierkreeften veroorzaken worden steeds groter. De beestjes boren zich in oevers en eten praktisch alle planten en dieren die ze tegenkomen. Inmiddels zijn ze door heel Nederland te vinden, waaronder in de Krimpenerwaard. Elke kreeft krijgt gemiddeld 800 nakomelingen en die worden maximaal 20 centimeter groot.

Chef-Kok Gaston Scholte van Fuiks Eten en Drinken krijgt geregeld een lading verse rivierkreeften uit de Krimpenerwaard binnen. Scholte: "Vanuit de Krimpenerwaard levert de visser de kreeften direct af bij de keuken van ons restaurant in Capelle aan den IJssel. Verser kan haast niet. Rivierkreeften zijn voor veel mensen nog onbekend terrein. Veel mensen weten zelfs niet dat ze zoveel voorkomen in Nederland. Zonde, want het heeft een hele mooie zacht-zoete smaak die goed te vergelijken is met de smaak van normale kreeft. Ze geven alleen een iets ander mondgevoel omdat ze kleiner zijn. Dat maakt de rivierkreeften weer meer geschikt voor bepaalde gerechten’’.

Logische keuze
Scholte verwerkt de rivierkreeften in verschillende gerechten: "We hebben er wel eens bitterballen van gemaakt en al jaren staat de bisque bij ons op de kaart. Hierin verwerken we de hele kreeft met schaal en al. Voor de rivierkreeft-cake, een soort crabcake, moeten we de kreeften pellen. Dat is echt een monnikenwerk en vooral daarom is rivierkreeft nog niet heel populair bij restaurants. Aan de smaak ligt het niet. De truc is alleen om de kreeften zo kort te koken dat ze smeuïg en mals blijven, maar lang genoeg te koken zodat ze te pellen zijn. Door rivierkreeft te gebruiken maken we niet alleen lekkere gerechten van lokale ingrediënten, we dragen ook bij aan de bestrijding van een plaag. Voor ons dus een logische keuze om rivierkreeft op de kaart te zetten. ’’

Proeven
Wie zelf de rivierkreeft-cake wil proeven kan deze week nog terecht bij Fuiks Eten en Drinken. Dit gerecht wordt geserveerd met gefrituurde softshell krab en gegrilde diamanthaas. Als leuke extra krijgen gasten die dit gerecht bestellen een shooter met de rivierkreeften bisque van het huis. De bisque is elke dag te bestellen voor zowel lunch als diner. De gehele maand september staan er wisselende gerechten met rivierkreeft op de kaart.