Restaurant Jean Marie nu pop-up table d’hotes Marie Jean

10 October 2020, 16:00 uur
Lokaal
mainImage
Marie Jean, Marieke Hartman

Gouda mist sinds begin september restaurant Jean Marie, door Michelin bekroond met een Bib Gourmand vanwege de goede prijs-kwaliteit verhouding. Jean Marie was het enige restaurant in Gouda met een beloning van Michelin. De stad heeft nu geen eetgelegenheden die in bezit zijn van een of meerdere Michelinsterren. Restaurant Jean Marie bestond 29 jaar en is begin september 2020 gesloten. De eigenaren Jan en Marieke Hartman willen in Frankrijk een Bed & Breakfast beginnen. Omdat die plannen door corona vertraging oplopen testen ze nu hun Franse table d’hotes-concept als pop-up in Nederland.

Restaurant Jean Marie pop-up
Het voorlopige koopcontract voor restaurant Jean Marie aan de Oudebrugweg 4 in Gouda is getekend. De ondernemers verwachten dat de koop binnen afzienbare tijd is afgerond.

Het ondernemerspaar had nu al in Frankrijk moeten zitten, maar de emigratieplannen lopen door corona vertraging op. Daarom ‘oefenen’ chef Jan Hartman (60) en gastvrouw en sommelier Marieke Hartman (52) met hun Franse table d’hotes principe in Nederland.

Koken voor 12 gasten
Hartman kookt voor een beperkt gezelschap van maximaal 12 gasten een dagvers menu en hij en Marieke zitten samen met de gasten aan tafel. Zo ziet het echtpaar dit ook voor zich in Frankrijk.

Marieke over die eerste ervaring: ‘Er werd gezellig gekletst. En in de keuken gekeken bij Jan. Voor ons is het ook anders: onze rol op de achtergrond verandert naar meezitten aan tafel. Jan staat normaal in de keuken, en maakte als hij klaar was wel even een rondje, maar nu is er veel meer tijd om te kletsen. De plannen van ons kwamen aan bod, maar ook de rest van het leven, vakantieverhalen. Het was spannend: Hoe zullen de gasten reageren? Maar het was geslaagd.’

De pop-up draait drie avonden per week. Er wordt een driegangen diner geserveerd voor de prijs van 27,50 euro per persoon. Dit is inclusief glas cava en een kop koffie na.