Regelmatig plassen in je tuin in Gouda? Leg een wadi aan

21 January 2024, 17:31 uur
Lokaal , Maak Gouda Duurzaam
mainImage
Maak Gouda Duurzaam

Regelmatig plassen in je tuin in Gouda? Leg een wadi aan! Dan kan je tuin ook beter tegen droge periodes. Een wadi is ondiepe en beplante plek in je tuin. Tijdens een regenbui vangt de wadi het water op en laat het daarna langzaam in de grond zakken. Dit duurt een paar uur, daarna is de wadi weer droog. Op die manier voorkom je dat de grond te veel uitdroogt en het riool overbelast raakt bij hevige regenbuien.

Hoe leg je een wadi aan? Kijk of er een plek in je tuin is waar vanzelf al water naartoe stroomt na een bui. Of waar het water iets langer blijft staan. Dat is dan een goede plek voor een wadi. Zorg in ieder geval dat de wadi anderhalve meter van je huis af ligt.

Voor een simpele wadi graaf je een langwerpige kuil die op het diepste punt 30 cm is. Zorg dat de wadi over de hele lengte even diep is, zodat het water zich netjes verspreid. Je kunt de grond van de wadi eventueel nog verbeteren door de bovenste 10 centimeter grond met compost te mengen. Dan laat je wadi nog beter water door. Zorg verder dat je af en toe bladeren uit de wadi haalt, zodat deze niet dicht slibt.

Weten welke planten je het beste in de wadi kan zetten? Dat lees je hier: https://maakgoudaduurzaam.nl/items/leg-een-wadi-aan