RaboResearch, het kenniscentrum van Rabobank, denkt dat de piek van de prijsgroei op de huizenmarkt is bereikt. Het bureau: “De prijsstijging was in oktober met 18,3 procent iets lager dan in september en we verwachten dat deze trend uiteindelijk doorzet. Hoewel de jaar-op-jaarstijging ook volgend jaar nog hoog is, verwachten we dat de groei na de jaarwisseling al snel bescheidener wordt. Dit komt doordat de economie minder uitbundig groeit en de werkloosheid waarschijnlijk wat oploopt. Ook verwachten we dat de kapitaalmarktrentes niet verder dalen, waardoor de prijsgroei van woningen geleidelijk afzwakt.”
De huizenprijzen stijgen dit jaar naar verwachting met 14,9 procent en in 2022 met 12,4 procent. Voor 2023 is een bescheiden prijsgroei van 3,2 procent voorzien. In alle regio’s stijgen de prijzen dit jaar hard, tot bijna 20 procent in Oost-Groningen, Flevoland en Drenthe.
Aantal transacties neemt verder af
RaboResearch voorziet dat het aantal transacties verder afneemt, doordat het woningaanbod achterblijft bij de vraag. “In het voorjaar waren er nog veel transacties, doordat jongvolwassenen veel huizen kochten om te profiteren van de dit jaar geschrapte overdrachtsbelasting. Maar in oktober lag het aantal transacties maar liefst 26,9 procent lager dan vorig jaar. We verwachten dat deze trend doorzet en dat dit jaar in totaal 222.000 bestaande koophuizen van eigenaar wisselen. Voor volgend jaar verwachten we 188.000 transacties gevolgd door 195.000 transacties in 2023.”
“We verwachten dat het nog jaren zal duren voordat de door velen gewenste woningbouwproductie van 100.000 woningen per jaar kan worden gehaald. Het is zelfs maar de vraag of dit zonder koerswijziging überhaupt ooit lukt. Dit omdat gemeenten onvoldoende belang hebben bij meer nieuwbouw. Ook zijn er belemmeringen die het lastig maken om buiten de bestaande bebouwde kom te bouwen. Daarnaast zijn schaarste aan mankracht en bouwmaterialen bij bouwbedrijven een probleem om meer huizen te bouwen.”