Terwijl macro-economische cijfers als gevolg van de coronacrisis historische dieptepunten laten zien, stoomt de Nederlandse huizenmarkt nog hard door. Economen van de Rabobank verwachten echter vanaf 2021 een dip in de prijs- en verkoopontwikkeling.
De oorzaak van het uitblijven van een corona-effect lijkt onder meere te vinden in de steunpakketten van de Nederlandse overheid. Woningmarkteconoom Lisanne Spiegelaar: “Deze blijken tot op heden vrij effectief in het tegengaan van een sterke stijging van de werkloosheid onder de groep potentiële huizenkopers. Toch verwachten wij dat de arbeidsmarktpositie van deze groep uiteindelijk zal worden geraakt, en dat daarmee ook de huizenmarkt niet onaangeroerd blijft. Vanwege de sterke realisaties in de eerste zeven maanden van dit jaar zullen de huizenprijzen en -verkopen in 2020 fors hoger uitvallen.”
Tijdelijke dip
Spiegelaar: “Vanaf 2021 verwachten we een tijdelijke dip in de prijs- en verkoopontwikkeling. Huizen waren tot en met juli van dit jaar gemiddeld 7,1% duurder dan een jaar eerder. Ook zijn 6,7% meer huizen verkocht dan in de eerste zeven maanden van 2019. Mede met dank aan de steunpakketten van de Nederlandse overheid. Deze blijken tot op heden vrij effectief in het tegengaan van een sterke stijging van de werkloosheid onder de groep potentiële huizenkopers.”
Starters
“We verwachten dat de vraag naar huizen vanuit starters zal afnemen”, zegt Spiegelaar. “Starters hebben vaak een minder sterke arbeidsmarktpositie en worden daarom harder geraakt door de crisis. Ook gaan we ervan uit dat doorstromers terughoudender zullen worden door verlies van werk of inkomen, of de angst daarvoor. Ten slotte verwachten we minder activiteit van beleggers, nu toeristen, expats en buitenlandse studenten door de coronacrisis vaker wegblijven. Al met al denken we dat het aantal verkopen in het komend jaar zal dalen tot zo’n 190.000 transacties. Ook verwachten we dat de huizenprijzen vanaf het eerste kwartaal van 2021 tot in 2022 enige tijd zullen dalen. Hierna zullen het grote woningtekort en de lage hypotheekrente weer de overhand nemen in de prijsontwikkeling.”