mainImage

Provincie wil 23 brugwachtershuisjes nieuw leven in blazen

Het brugwachtershuisje bij de Haastrechtse brug.
13 september 2020, 09:00 uur
Lokaal

De provincie Zuid-Holland wil 23 brugwachtershuisjes een nieuwe bestemming geven. Het huisje bij de Oude Tolbrug in Voorburg is door gedeputeerde Floor Vermeulen van verkeer en vervoer symbolisch overgedragen aan de Stichting Brugwachtershuisjes. Volgens de stichting is de overdracht van 23 brugwachtershuisjes uniek in Nederland.
 
De huisjes worden niet meer gebruikt doordat steeds meer bruggen op afstand worden bediend. Ze worden vanaf nu door de provincie geschikt gemaakt voor een nieuwe rol. Het brugwachtershuisje bij de Oude Tolbrug is het eerste pandje uit de reeks dat is opgeknapt en door de Stichting Brugwachtershuisjes wordt verhuurd. In het huisje komt een coaching praktijk, waarbij mensen worden begeleid bij het optimaal inzetten van hun talent.

Overeenkomst
Eerder dit jaar sloot de provincie hiervoor een overeenkomst met de Stichting Brugwachtershuisjes voor een periode van 5 jaar met de mogelijkheid om 5 keer 1 jaar te verlengen. De provincie blijft eigenaar van de huisjes en is verantwoordelijk voor het groot-onderhoud. De Stichting is verantwoordelijk voor de uitvoering van het beheer en exploitatie en zal de exploitatie uit de huuropbrengst bekostigen. Voor het dagelijks beheer schakelt zij Villex in.

Erfgoed
De brugwachtershuisjes zijn een belangrijk element binnen de erfgoedlijn Trekvaarten. Deze provinciale erfgoed lijn vertelt over de Intercity van de Gouden eeuw. Eeuwenlang waren de historische trekvaarten de belangrijkste manier van vervoer, van goederen maar ook van mensen.

De trekvaarten zijn van belang geweest voor de economische ontwikkeling van onze oude Hollandse steden. Vooral dankzij provinciale subsidie, heeft de stichting Brugwachtershuisjes de afgelopen jaren meerdere projecten uitgevoerd om dit verhaal meer zichtbaar, beleefbaar en toegankelijk te maken.

Zo zijn er informatiepanelen geplaatst en tentoonstellingen en dichtwedstrijden georganiseerd. Provincie Zuid-Holland koestert haar vaarwegen en het unieke wat er langs staat. De trekvaarten zijn een belangrijk stuk cultureel erfgoed. De brugwachtershuisjes dragen hieraan bij.


Foto: Raymond Aarsman