In Gouderak zwemt een zoetwaterpijlstaartrog, een vis die van nature voorkomt in de Amazone in Zuid Amerika. De rog ziet er sierlijk uit, maar pas op, bij aanraking kan het dier gemeen steken. Daarom laat het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard de rog vangen door een specialist en overbrengen naar een geschikte opvanglocatie. Maar dat is nog altijd niet gelukt. De zoetwaterpijlstaartrog zwemt nog altijd - zo vrij als een vis in het water - rond in de sloten van het Krimpenerwaardse dorp.
Op de video is de pijlstaartrog duidelijk te zien www.facebook.com
In Gouderak zwemt een pijlstaartrog. Deze vis hoort hier niet thuis en kan gemeen steken. We laten de rog vangen door een specialist en overbrengen naar een opvanglocatie.
— HHSK (@hhsenk) September 10, 2020
Video te bekijken via: https://t.co/EpcOwCroCF
Meer info op onze website
Bron afbeelding: onbekend pic.twitter.com/GRpe8wN9am
Een exoot hoort niet in de sloot
"Wettelijk is het verboden om dieren uit te zetten in de natuur. Een sloot is voor deze pijlstaartrog geen goede leefomgeving. Mogelijk gaat de vis hier dood", zo verklaart een woordvoerder van het schap. "Het is de vraag hoe de rog in dit water terecht is gekomen. Misschien heeft iemand een vijver of aquarium geleegd in de sloot?"
"Dieren die niet van nature hier voorkomen (exoten), kunnen overlast en schade veroorzaken. Bijvoorbeeld doordat ze ziekten of schimmels verspreiden, of inheemse dieren en planten eten. Zo kunnen ze een risico vormen voor de biodiversiteit, waterkwaliteit en de waterveiligheid. Vandaar de oproep: geen exoot in de sloot!", aldus de zegsman.
Overlevingskansen
Veel kans om te overleven in de sloot heeft de vis niet. Voedsel is er voldoende. De zoetwaterpijlstaartrog leeft van kreeftjes, kleine visjes en schaaldieren. Die zitten er wel. Het is de temperatuur die 'm uiteindelijk de das omdoet. "Een pijlstaartrog komt van nature voor in de Amazone in Zuid-Amerika. Daar leven ze in warm water van 28 graden. Slootwater is een stuk kouder. Een aantal dagen houdt -ie het nog wel uit, maar als de temperatuur daalt is het snel gedaan met 'm", aldus een specialist.
De rog ziet er sierlijk uit maar kan bij aanraking gemeen steken. De specialisten adviseren mensen dan ook de vis te laten zwemmen. "Raak 'm in ieder geval niet en ga ook zeker niet proberen de rog te vangen."
Melding maken
Zie je een vreemd (water)dier of plant in een sloot, singel, vaart of plas? Geef het dan door aan het waterschap via het meldingsformulier, of bel 010-4537200.