Gouds Dagblad | Otter gespot in Hollandsche IJssel bij Lageweg
mainImage

Otter gespot in Hollandsche IJssel bij Lageweg

18 oktober 2020, 14:15 uur
Lokaal

In de Hollandsche IJssel nabij buurtschap Lageweg in Ouderkerk is zaterdagmiddag een otter waargenomen en gefotografeerd. Carin van Delft zag iets vreemds in het water en wist het dier op de foto te zetten. Aan de hand van de foto's bevestigde een otterkenner dat het om een otter gaat.

Van Delft reed in de auto op de IJsseldijk richting Lageweg toen zij en haar man bij een boei een koppie boven water uit zagen steken. “Welk beestje is dit? Gezien 500 meter voor de Lageweg vanaf Ouderkerk gezien”, zo vroeg Van Delft zich af op haar Facebookpagina. "Wij denken een zeehond. Een eend of waterkip kon het niet zijn, dus zij we meteen gestopt en hebben we de auto geparkeerd..."

Turend over het water speculeerden ze wat voor dier het zou kunnen zijn. Ze dachten aan een otter, bever of een zeehond. Die laatste was twee weken eerder gezien ter hoogte van Capelle aan den IJssel. Otterkenner Hans Blom reageerde daarop. Van Delft: “Ik heb een foto van het beest gemaakt en op de Facebookpagina Ouderkerk is zooo mooi gezet. Daar was het voor een kenner snel duidelijk dat het om een otter ging.” 

Blom bevestigt de waarneming: het gaat echt om een otter. “Dat is goed te zien aan de lichte keelvlek en de kop.”

Blom denkt dat het om een jonge otter gaat uit de Reeuwijkse of Nieuwkoopse Plassen. Otters bivakkeren daar al enige tijd. Blom verwacht dat de 'Ouderkerkse' otter is verstoten en op zoek is naar een nieuw leefgebied.

Blom: "Goed dat de provincie Zuid-Holland werkt aan de aanpak van knelpunten door de realisatie of optimalisatie van faunapassages in onder meer de N228 en N210. Hopelijk volgt de gemeente Krimpenerwaard dit goede voorbeeld, zodat ook hier de otter zich vestigt!..."

De otter is inmiddels geregistreerd bij www.krimpen.waarneming.nl


Foto: Carin van Delft