Opnieuw een echt lokaal drankje: dit keer het Goudse Kaasbiertje

3 June 2022, 09:57 uur
Lokaal
mainImage
Nieuwe Brouwerij

‘’Een ode aan het rijke bierverleden van Gouda’’. Zo noemt bierbrouwer Ramon Lukkien van De Nieuwe Brouwerij het eerste Goudse Kaasbier. Donderdag 2 juni werd dit kakelverse bier voor het eerst geproefd door een ervaren proefpanel bij Gouda Cheese Experience. 

De mannen van de Kaasmarkt waren de eerste gelukkigen die het nieuwe kaasbier mochten proeven. “Smaakt het ook naar kaas?” was de eerste begrijpelijke vraag die Ramon met een lach beantwoordde met “Nee, maar het is wel lekker romig”. Het is algemeen bekend dat kaas en bier goed samengaan, maar een bier met kaassmaak lijkt zelfs deze creatieve brouwer niet zo lekker. 

De unieke, romige smaak komt door de toevoeging van verse kaaswei. Dit is een bijproduct van het kaasmaakproces. Slechts een handvol kaasmakers in het Groene Hart kunnen dit leveren. “Want het moet wel goed afgeroomd zijn, anders slaat het bier gelijk dood”, aldus Lukkien. De leverancier van de kaaswei vond in bier een mooie (en uitdagende) bestemming voor zijn product. Waar de opties tot dusver nog gering waren.

Voor de liefhebbers en nieuwsgierigen; het bier is straks rijkelijk beschikbaar bij diverse horeca en winkels in Gouda en het Groene Hart. De tweede batch zit al in de ketels en de derde batch staat gepland. Kortom, Gouda is een stapje dichterbij om zichzelf opnieuw op de kaart te zetten als trotse bierstad.