Ontzameling van collectie Stichting Libertum (Gouda) bijna afgerond

10 July 2024, 17:46 uur
Lokaal
mainImage
Libertum

De ontzameling van de collectie van de Stichting Libertum (voorheen het Verzetsmuseum Zuid-Holland in Gouda) is vrijwel afgerond. Woensdag 10 juli is het grootste deel van de collectie overgedragen aan het Verzetsmuseum in Nijverdal.

Eerder al zijn waardevolle historische stukken overgedragen aan Museum Gouda, het Streekarchief Midden-Holland, een zevental historische lokale en regionale verenigingen / oudheidkundige kamers, het Nederlands Instituut voor oorlogsdocumentatie (NIOD in Amsterdam), Museum Bronbeek in Arnhem, het Nationaal Monument Oranjehotel in Scheveningen, Museum Huis Doorn, Museum Kamp Amersfoort, het Speelgoedmuseum Deventer en het Engelandvaarders te Noordwijk.

Libertum beschikte over een uitgebreide collectie wapens, schilderijen, beeldmateriaal, documentatie en stukken met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog. De collectie is onder andere gebruikt voor educatieve doeleinden. Het bestuur van Libertum heeft eind vorig jaar besloten te stoppen met activiteiten, nadat de Goudse gemeenteraad haar steun aan Libertum besloot te beëindigen. In de nieuwe opzet van Libertum zou het accent minder op de Tweede Wereldoorlog en meer op burgerschap, tolerantie en vreedzaam samenleven komen te liggen.

Wat nu nog rest, is de formele ondertekening van de overdracht aan Huis Doorn.