OM verwijt Gouwenaar onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag

7 October 2020, 10:00 uur
Lokaal
mainImage

Met nog 500 meter open rijbaan voor zich, lukte een 64-jarige man uit Gouda toch niet op tijd te remmen voor twee stilstaande auto's voor hem. Hij botste er zelfs in volle vaart tegenop. Een jonge man en vrouw kwamen om het leven. De auto's stonden stil vanwege een totaal idiote verkeersruzie. En al had de Gouwenaar deze levensgevaarlijke situatie niet veroorzaakt, toch valt hem volgens het Openbaar Ministerie wel een verwijt te maken.

De situatie ontstond op 23 december 2018 op de N210 bij Lekkerkerk. Een 28-jarige bestuurder had kilometerslang als een opgefokt baasje een auto gevolgd, omdat die hem voor zijn gevoel te weinig ruimte had gegund bij het invoegen. Op de N210 haalde hij in en bracht zijn auto tot stilstand. Daarmee blokkeerde hij ook voor de andere auto de weg.
 
Op dat moment kwam de 64-jarige Gouwenaar vanaf een rotonde de N210 opgereden met zijn bestelbus, niet bewust van de levensgevaarlijke situatie zo'n 800 meter verderop. Twee stilstaande auto's op een weg waar het verkeer normaal 80 kilometer per uur mag. Het is ook ongeveer die snelheid waarmee hij op de auto van de slachtoffers botst.
 
Meer dan onoplettendheid
Hoe tragisch en onverwacht de situatie ook geweest mag zijn, toch kan de Gouwenaar aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag worden verweten, aldus het Openbaar Ministerie. Verdachte had zeker de laatste 500 meter tot de auto's goed en vrij zicht. Uit de geschatte botssnelheid (tussen de 76 en 82 kilometer per uur) blijkt ook dat hij op het moment van de klap nog de maximum toegestane snelheid reed.
 
'Verdachte had de situatie kunnen zien en had daarop kunnen en moeten reageren,' zei de officier van justitie op zitting. Ondanks dat verdachte deze uitkomst natuurlijk nooit heeft gewild, en hierin terecht is gekomen door andermans bizarre gedrag, valt ook hem toch een verwijt te maken. 'Het gaat duidelijk verder dan een moment van onoplettendheid.'
 
Strafeis
De officier van justitie heeft de rechtbank gevraagd om een werkstraf van 240 uur op te leggen, plus een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor 18 maanden. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.
 
De ruziezoeker die zijn auto op de provinciale weg stilzette, moest eerder al voor de rechter komen. Uiteindelijk volgde ook hoger beroep. Daarin is hij veroordeeld tot 42 maanden cel, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, en een rijontzegging voor de duur van 4 jaar.