Noodbevel in Gouda, maar wat houdt het exact in?

26 January 2021, 10:03 uur
Lokaal
mainImage

Burgemeester Pieter Verhoeve had voor gisteravond en vannacht voor een deel van Korte Akkeren en Oosterwei een noodbevel uitgevaardigd. Maar wat houdt het exact in? We leggen het in dit artikel uit.

Burgemeester Verhoeve: “Ik heb eerder vanavond een noodbevel afgegeven voor een deel van Korte Akkeren, waaronder de Herenstraat en de Vogelbuurt in Gouda. Circa 10 tot 15 personen waren daar bezig met het plegen van vernielingen en brandstichting. Later op de avond ging het ook mis in Gouda Oost. Een aantal auto’s is daar in brand gestoken en er werd vuurwerk afgestoken. We kennen allemaal de beelden van dit weekend vanuit andere gemeenten. Dat willen we niet in Gouda."

"Het is misdadig dat een aantal groepen zich niet kon gedragen en heeft gezorgd voor overlast en schade", zo gaat Verhoeve verder. "Ik heb er geen goed woord voor over dat Gouwenaars willens en wetens komen rellen. Je kunt het oneens zijn met de coronamaatregelen, maar je hebt je gewoon normaal te gedragen. De politie heeft direct gehandeld. Het doel van het noodbevel is het terugbrengen van rust in de wijk.”

Wat is een noodbevel?
Bij ernstige ongeregeldheden, ‘oproerige beweging’ of rampen, of als wordt gevreesd dat die zullen ontstaan, kan een burgemeester een noodbevel uitvaardigen. Dat geeft de burgemeester alle bevoegdheden om de orde te handhaven, en de burgemeester mag daarbij zelfs van de grondwet afwijken. Zo mag de vrijheid van betoging of meningsuiting worden ingeperkt, of kunnen mensen worden verplicht de openbare weg te verlaten. Een noodbevel mag echter alleen in uitzonderlijke situaties worden uitgevaardigd, als minder zware middelen niet toereikend zijn. De maatregelen die de burgemeester neemt moeten wel proportioneel zijn.

Uitzonderlijke omstandigheden
In uitzonderlijke omstandigheden kan een burgemeester een noodbevel uitvaardigen. In zo'n geval mag een burgemeester afwijken van de normale wet. Maar dit mag niet zomaar. Zo mag een noodbevel alleen als de normale bevoegdheden van een burgemeester niet genoeg zijn om een plaats veilig te houden. Ook moet bij een noodbevel sprake zijn van levensbelang.

Wanneer wordt zo'n noodbevel ingezet?
Een noodbevel wordt afgekondigd bij oproer, zoals ernstige verstoring van de openbare orde en een volksopstand. Maar ook bij rampen of zware ongevallen. Daarnaast kan een noodbevel ook ingezet worden als ergens een groot risico op ernstige onrust is.

Wat betekent dat voor de plek waar het noodbevel geldt?
Dat wisselt per keer. Een burgemeester mag met een noodbevel afwijken van de normale wet, maar moet dit afstemmen op de situatie. Hoe groter het gevaar op een plek, hoe verder het noodbevel kan gaan. Zo kunnen mensen verzocht worden zich niet op straat te begeven en kan de politie mensen fouilleren op straat, maar als het nodig is kan de omgeving in geval van een ramp ook geëvacueerd worden.

Hoe lang geldt een noodbevel?
Dat staat niet vast. Een burgemeester is niet verplicht aan te geven hoe lang een noodbevel van kracht is. Een noodbevel geldt zolang een burgemeester het nodig vindt. In het Goudse geval gaf de burgemeester het wel duidelijk aan.