Gouds Dagblad | Nieuwe Opper Waegemeester benoemt vijf Ere Waegemeesters
mainImage

Nieuwe Opper Waegemeester benoemt vijf Ere Waegemeesters

De Opper Waegemeester Pieter Verhoeve geflankeerd door de vijf Ere Waegemeesters v.l.n.r.: Bram Fris van Frisshop, Ad van Vliet van 't Kaaswinkeltje, Maurice koster van het Gouds Kaashuis, Sebastiaan van Eijck van De Kaashakker Bloemendaal en Kees Donkersteeg van Kaas van Kees.
10 juni 2021, 22:23 uur
Lokaal

Burgemeester Pieter Verhoeve is sinds donderdag Opper Waegemeester van Gouda. Verhoeve werd donderdagmiddag geïntroniseerd tot Opper Waegemeester in het Gilde der Ere Waegemeesters. Hij volgt daarmee ad-interimburgemeester Mirjam Salet op. Verhoeve is ook de jongste Opper Waegemeester en tevens de honderdste.

De intronisatie (beëdiging) is een initiatief van het Genootschap Graaf Floris de Vijfde, dat als doel heeft om Gouda nog levendiger en aantrekkelijker te maken voor zowel de inwoners als mensen buiten de stad. De ceremonie vond plaats in de trouwzaal van het stadhuis op de Markt van Gouda.

Voorafgaand aan de intronisatie legde Verhoeve een proeve van bekwaamheid af door het boren en proeven van kaas. Daarnaast introniseerde de Opper Waegemeester zelf vijf Ere Waegemeesters: Bram Fris van Frisshop, Ad van Vliet van 't Kaaswinkeltje, Maurice koster van het Gouds Kaashuis, Sebastiaan van Eijck van De Kaashakker Bloemendaal (de winkel krijgt volgende week een nieuwe naam) en Kees Donkersteeg van Kaas van Kees.

Normaal is de benoeming van de Opper Waegemeester en Ere Waegemeesters een groot spektakel met vele gasten. Maar helaas kon de organisatie dit keer geen gasten uitnodigen in verband met het coronavirus en de maatregelen. Daarom is dit feestelijke moment vastgelegd op de gevoelige plaat en wordt dit gedeeld via de media en Social Media.

Het Gilde der Ere Waegemeesters is een initiatief van Genootschap Graaf Floris de Vijfde en bestaat als sinds 1978.


Foto: Parole, Pieter van Vliet